Jsme prý na skluzavce z demokracie k oligarchii. A Bohumil Doležal má radu, jak zabrzdit

12.09.2016 20:52

Nad rozsudkem pražského městského soudu, který ve čtvrtek odsoudil bývalé vedoucí činitele pražského magistrátu, se na serveru Svobodné fórum zamýšlí politolog Bohumil Doležal.

Jsme prý na skluzavce z demokracie k oligarchii. A Bohumil Doležal má radu, jak zabrzdit
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Připomíná, že dva bývalí primátoři z období starých pořádků, Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček, dva bývalí radní a jeden magistrátní úředník byli shledáni vinnými v tom, že při prodloužení smlouvy s firmou Haguess ohledně karty Opencard nevypsali veřejnou soutěž, tím firmu zvýhodnili a porušili předpisy o hospodářské soutěži a povinnosti při správě cizího majetku. Neměli zjevně dostatek kvalifikovaných podkladů a hlasováním rozhodli, přestože existovaly pochybnosti o účelnosti a zákonnosti zakázky. K inkriminovanému hlasování došlo 3. dubna 2012, případ posléze vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Obvinění bylo vzneseno v březnu 2013, soud začal před rokem.

Celý text je ZDE.

Soud nakonec zdůraznil, že do nevýhodného postavení vůči společnosti Haguess se hlavní město Praha nedostalo ani kvůli jednomu z obžalovaných; že obžalovaní nejednali cíleně s úmyslem město poškodit a že byli vedeni snahou vyřešit danou záležitost, tak aby šlo o řešení pro město co nejlepší. Vypadá to trochu jako nějaká nepřímá omluva. Proto stanovil tresty na spodní hranici trestní sazby.

Damoklův meč se bude vznášet nad všemi politiky

Předmětem obvinění je akt hlasování. Soud zkoumá, zda měli hlasující dost kvalifikovaných podkladů. Přehrává vlastně rozhodování politiků, dospívá k závěru, že on by rozhodl jinak, a vyvozuje z toho trestněprávní důsledky.

Doležal upozorňuje, že tento Damoklův meč se nyní bude vznášet nade všemi zvolenými politiky, kteří budou o něčem rozhodovat. „Poukaz na to, že obžalovaní v tomto případě rozhodli, přestože tu byly pochyby, mi připadá neuvěřitelný,“ píše Doležal.

Demokracie možná opravdu skončí

Situace, kdy se rozhodování volených orgánů stává snadno a často předmětem kriminalizace, byť i je kryta třeba patosem morální obrody společnosti, připadá Doležalovi povážlivá. „Pokud by se rozhodující volení zástupci začali čím dál víc starat místo toho, zda rozhodují správně, například o to, zda mají dostatečné mocenské krytí, pak demokracie opravdu skončí a nakonec se ocitneme rovnýma nohama v autoritativním státu,“ obává se Bohumil Doležal.

Závěrem píše, že je nutné, aby veřejnost a zejména média pečlivě sledovaly neuzavřené procesy toho typu, jako jsou nynější s pražskými politiky nebo proces s expremiérem Nečasem ve věci „poslaneckých trafik“. „Jinak se na skluzavce z demokracie do autokracie a oligarchie hned tak nezastavíme,“ varuje Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…