Jsou ožralí, řvou, kradou a vy nám je chcete cpát! křičeli lidé na Chovancovy úředníky kvůli zařízení pro uprchlíky. A takhle to tam vypadá teď. Je stále dusno

30.12.2015 10:20

Obec Králíky na Orlickoústecku se v letošním roce zapsala do veřejného povědomí zejména díky snaze ministerstva vnitra umístit do obce středisko pro uprchlíky. Jednoznačně negativní reakce veřejnosti přiměla ministerstvo plán prozatím uložit k ledu, nervozita v pohraniční obci však přetrvává.

Jsou ožralí, řvou, kradou a vy nám je chcete cpát! křičeli lidé na Chovancovy úředníky kvůli zařízení pro uprchlíky. A takhle to tam vypadá teď. Je stále dusno
Foto: Václav Fiala
Popisek: Uprchlíci z Afghánistánu

Anketa

Kterou celebritu byste volili v prezidentských volbách, pokud by kandidovala?

hlasovalo: 17768 lidí

Vedení obce proto mezi občany pořádá anketu, ve které by mohli jednoznačně říci svůj názor. Má však pouze informativní charakter, nejedná se o závazné referendum. Starostka obce Jana Ponocná však připouští, že pokud se ministerstvo rozhodne zařízení pro běžence zřídit, místní s tím nic neudělají. „My nezmůžeme vůbec nic. Budova patří státu, když se rozhodne v ní zřídit uprchlické centrum, udělá to,“ připouští.

Nejistota ještě přilévá olej do ohně veřejných emocí. „Atmosféra ve městě není pěkná, dokážete si asi představit, jaké jsme měli Vánoce. Lidé se bojí a já je chápu,“ říká starostka. Veřejnost již prý sepsala dvě výzvy odmítající uprchlické středisko.

„Naše malé městečko je pro jakoukoliv integraci těchto migrantů zcela nevhodné. Azylový dům má být 100 metrů od základní školy a 300 metrů od centra,“ říká občan Jan Nový, organizátor jedné z nich. „Obáváme se o svoji bezpečnost. Pokud bude ČR tyto migranty přijímat, jelikož mají úplně jinou kulturu a hlavně mentalitu, neslučitelnou s morálními zásadami naší společnosti,“ dodává.

Více ZDE

Do obce na česko-polském pomezí na začátku prosince zavítaly i ParlamentníListy.cz. Náš reportér zhlédl veřejnou debatu, kde zazněl hlas veřejnosti ještě rozhořčeněji. „Myslíte si, že stále žijeme v demokratické zemi? Drtivá většina národa si žádné migranty nepřeje a naše vláda nám je chce stejně nacpat,“ křičel jeden z občanů na hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

Občané obce mají navíc negativní zkušenost s chováním dětí z výchovného střediska. Děti z „pasťáku“ prý běžně dělaly ve městě nepořádek, kradly auta, a dokonce několikrát vykradly místní trafiku. Od migrantů prý lze čekat něco podobného.

Reportáž ParlamentníchListů.cz ZDE

Obyvatelé navíc měli informace o ubytovně pro žadatele o azyl v blízkém Kostelci nad Orlicí. Jak v debatě zaznělo, žadatelé o azyl, kteří se mohou volně pohybovat po městě, zde páchají kriminalitu, včetně násilné. Aktuálně propíraným incidentem bylo přepadení benzínové stanice a zmlácení pumpaře.

„Jsou různě po parcích, dennodenně jsou vožralí a zfetovaní, po nocích řvou, perou se mezi sebou, dítě nemůžete pustit do parku nebo na hřiště, protože je to všechno obsazené,“ prozradil jeden z občanů Kostelce. Sám prý s sebou po městě nosí paralyzér.

„Azylanti chlastají a chovají se brutálně. Hodně mohou vyprávět prodavačky z Penny Marketu. Přijde tam parta lidí z azyláku, berou si, co chtějí a utečou. Nebo tam jeden vezme z regálu flašku vodky, začne ji pít; a když se na něho obsluha podívá nehezky, nasadí výhružný pohled, flaškou praští o zem a uteče,“ zazněl také zážitek s žadateli o azyl. Policista v publiku upozornil, že podle statistik spáchají cizinci v Kostelci dva trestné činy ročně. Na smích a křik publika reagoval vysvětlením, že je třeba rozlišovat trestné činy a přestupky.

„Sám za sebe chci říct, že ti lidé jsou z jiné kultury a jiného náboženství a já se této kultury bojím. A jak někdo reaguje, když se bojí? Buď zaleze do kouta, anebo se brání,“ uzavřel jeden z občanů.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…