Jsou příznivé okolnosti, oceňuje Stanjura. Takže otevřeně popsal, co všechno chce seškrtat

26.02.2023 8:20 | Ze sítí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro Právo sdělil, kde vláda hledá peníze do rozpočtu. Plánuje zrušit desítku daňových slev, příspěvky na stavební spoření či změnit podporu důchodového spoření. Hájí také opozicí a odbory kritizované snížení červnové valorizace penzí.

Jsou příznivé okolnosti, oceňuje Stanjura. Takže otevřeně popsal, co všechno chce seškrtat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Šéf státní kasy věří, že snížení červnové valorizace penzí se podaří vládě prosadit i přes ohlášené obstrukce opozice, která stejně jako odbory kritizuje, že senioři přijdou v průměru tisíc korun měsíčně, aby vláda ušetřila. „Odborům a opozici je asi jedno, jak vysoký bude deficit. Já mluvím o mezigenerační solidaritě. Přijdou generace, které to budou muset všechno zaplatit,“ připomíná Stanjura.

Na dotaz, proč vláda přišla s jednorázovým – a ne se systémovým řešením, tj. s trvalou úpravou mimořádné valorizace, která kvůli přidání jen do procentuální části důchodů zvýhodňuje lidi s vysokými penzemi – Stanjura odvětil, že na to nebyl čas. „Museli jsme řešit dopady války a energetické krize, šest měsíců jsme byli předsednickou zemí Evropské unie. Nás to vytížilo natolik, že na debaty o systémovém řešení zatím nebylo tolik času. Jestli to někdo není schopen zohlednit, tak nevnímá realitu,“ řekl ministr financí.

Toho, že mimořádná valorizace skončí kvůli zrychlenému projednávání a kvůli retroaktivitě u Ústavního soudu, se neobává: „Myslím, že to je v pořádku. My jsme přesvědčeni, že postupujeme v souladu s Ústavou. Pokud má někdo pocit, že ne, tak od toho tady Ústavní soud je,“ poznamenal Stanjura.

Nepřipouští názor, že nárok na plnohodnotnou mimořádnou valorizaci lidem vznikl už v lednu, kdy byly zákonné podmínky pro ni splněny. „Takto to nevnímám, a ani lidi, se kterými jsme se o tom bavili, to takto nevnímají,“ podotkl ministr financí.

Připouští, že právě nyní je ideální čas se pustit do škrtů. „Jsou tu dvě příznivé okolnosti. Máme za sebou úspěšné předsednictví a současně máme příští volby v květnu 2024 a na podzim 2024,“ dodal, že nyní bude čas na debatu o systémových změnách.

„Jedno je úplně jisté, ta opatření nebudou populární. Chcete-li snížit deficit státního rozpočtu, nemáte žádné populární opatření. Budeme poctivě sledovat mezigenerační solidaritu a to, aby byly chystané úspory sociálně únosné,“ pokračoval Stanjura s tím, že to musí mít razantní fiskální dopad.

Následně hovořil také o změnách ve státních příspěvcích u třetího důchodového pilíře. Debata se vede i o tom, že ti, kdo si měsíčně ukládají méně než pětistovku měsíčně, stát příspěvek vyplácet nebude. I o tom, že štědřejší podporu od státu získá ten, kdo si bude spořit více než dnes: „Vedeme o tom debatu. Hlavní pro nás je zvýšit motivaci občanů, aby spořili,“ dodal Stanjura.

Dále vláda zvažuje snížit státní příspěvky u stávajících smluv stavebního spoření. „Snížení státní podpory u stavebního spoření je skutečně jedna z variant, o které velmi vážně uvažujeme,“ zmínil Stanjura. U nových smluv by se mohly státní příspěvky zrušit úplně.

Mimo to je v plánu zrušení celé řady daňových slev: „Navrhnul jsem jich zhruba 10 nebo 11 a poslal jsem je k debatě svým kolegům ve vládní koalici. Všechny jsou ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém,“ přiblížil Stanjura.

Debata se zde vede o daňové slevě na manželku a na manžela na polovinu, tedy na maximálních 1000 Kč ročně. „To je jedna z věcí, kterou v kontextu hledání úsporných opatření debatujeme," připustil..

Závěrem Stanjura uvedl, že ve hře je zvýšení daně z nemovitostí až o dvojnásobek. „Je to jedna z variant, která se zvažuje, a s ohledem na naše velmi nízké majetkové daně v evropském kontextu by to byl, dle mého názoru, ospravedlnitelný krok,“ dodal ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když jsou zloději u moci,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 26.02.2023 10:55:55
jsou příznivé okolnosti okrádat !!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…