Jste Zemanův oleandr, posmíval se Halík Dukovi. Teď proti němu usedl do televizního studia

01.01.2016 19:53

Kardinál Dominik Duka a katolický kněz Tomáš Halík se sešli v Arcibiskupském paláci v Praze pro pořad ČT2, aby hovořili o české církvi. Oba muži zavzpomínali na svá první setkání a na dřívější setkání v Arcibiskupském paláci.

Jste Zemanův oleandr, posmíval se Halík Dukovi. Teď proti němu usedl do televizního studia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Setkání obou neznámějších představitelů české katolické církve bylo očekávané i díky jejich názorovému střetu v nedávné minulosti. Poté, co kardinál Duka vyjádřil zdrženlivější postoj k přijímání běženců a odsloužil mši za prezidenta republiky Miloše Zemana, Halík do kamery České televize znechuceně hovořil o tom, že se nejvyšší představitel českých katolíků stal "ozdobným oleandrem moci".

Nyní však při příležitosti Nového roku oba drželi dekorum. „Odpor vůči komunistickému režimu lze rozdělit na tři okruhy – náboženský, politických disidentů a rozsáhlý disent kulturní,“ uvedl Halík a vzpomínal na sestavení tzv. podzemní církve a na odpor proti komunistickému režimu. 

„V tom určitém zlomu, který nastal 21. 8. 1968, kdy se ty určité naděje ocitly v prachu, nebylo úplně snadné se zorientovat a hledat cestu. Kdybychom hovořili obecněji, tak ten zlom v rámci podzemní práce byl až rok 1975. To docházelo k prvním kontaktům,“ reagoval Duka. 

Celý pořad najdete ZDE.

„Nikdy jsme nesnili o tom, že přechod do svobody bude tak rychlý,“ řekl následně k listopadu 1989 Duka. 

Tomáš Halík je autorem pojmu něcismus. „Mnoho lidí mi říká, v Boha nevěřím, ale něco nad námi je,“ uvedl Halík. „Samotná Bible šetří se slovem Bůh,“ doplnil Duka. „Je tu doopravdy veliký úkol, který bychom si měli dát – abychom se naučili hovořit o Bohu jazykem, který je srozumitelný,“ připil si následně Halík s Dukou na zdraví našich ateistů.

„Víra je odvaha žít s tajemstvím,“ podotkl k nezobrazitelnosti Boha Halík. Dnešní teologové podle něj rozlišují mezi hledajícími a zabydlenými, stejně tak jako mezi věřícími a nevěřícími. „Dneska je mezi věřícími stále mnoho lidí, kteří hledají cestu,“ vysvětlil pojem hledající. 

„Věřící je ten, kdo věří. Ateista je ten, který ví,“ přednesl paradigma Duka. „Nikdo ještě nemohl dokázat, že Bůh není,“ dodal vzápětí. 

Kde byl Bůh, když byly války, ptají se prý často nevěřící. Halík odpověděl, že za války nemůže Bůh, ale člověk, Bůh totiž daroval lidem svobodu. 

Samozřejmě, že oba muži nezapomněli na Islámský stát a islamismus. „Když hovoříme o současných problémech, které nás děsí, tak se dostáváme do určité pozice, kterou známe i v naší evropské kultuře, ať jsou to nacistické jednotky, nebo komunistické jednotky, které takto postupovaly. Víme, že tento stát vyrostl v kultuře islámu, ale setkáváme se zde s fanatismem, který nemá náboženské kořeny, ale toto hnutí je spojeno s nacismem, bolševismem a japonskými kamikazemi,“ řekl Duka. „Je to jev, kdy se náboženství stalo nástrojem pro obhajobu určité skupinové identity,“ dodal Halík.

A rozdíl mezi Koránem a Biblí? Podle Duky jde především o to, že Bible není normou. „Základní problém je, že vždy vítězí Alláh, který je mocný,“ dodal s tím, že islám nemá kněze, ale soudce. 

„Aby nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčil,“ popřáli závěrem do nového roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…