Jste váleční zločinci. Británie v OSN ostře vystoupila proti Rusku

25.09.2016 20:21

Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft dnes na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku obvinil Rusko, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů. Americká zástupkyně Samantha Powerová pak řekla, že Rusko v Sýrii nebojuje proti terorismu, ale dopouští se tam barbarských činů. Navíc prý bombardováním Sýrie, zvláště pak Halabu, zneužívá svého práva veta v OSN. Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin řekl, že obnovení míru v Sýrii je v současnosti téměř nesplnitelný úkol.

Jste váleční zločinci. Británie v OSN ostře vystoupila proti Rusku
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Diplomaté světových mocností se dnes sešli společně se zbytkem Rady bezpečnosti, aby se zaobírali eskalací násilí zejména v severosyrském Halabu. Příměří, které 9. září dojednaly Spojené státy a Rusko, vzalo zasvé po útoku na humanitární konvoj.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes nicméně vyjádřil naději, že situace v Sýrii se ještě dá obrátit a že on sám neopustí svou práci, dokud se budou Rusko a USA snažit zachránit poslední dojednané příměří. Týdenní klid zbraní skončil před týdnem a snaha o jeho obnovení je zatím marná.

O Halab, který je rozdělen mezi Asadovy jednotky a syrské povstalce, se opět tvrdě bojuje od čtvrtka. Bombardování a nálety na povstalecké části si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných a jsou údajně nejintenzivnější od začátku války, která začala v roce 2011.

Francie varovala Rusko a Írán za jejich postup v Sýrii

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes vyzval Rusko a Írán, aby v syrské občanské válce ukončily svou dosavadní strategii, která podle něj nikam nevede. Zároveň je varoval, že kvůli bombardování severosyrského města Halab mohou být spolupachateli válečných zločinů. Město intenzivně bombardují letadla režimu prezidenta Bašára Asada právě za podpory Ruska a Íránu. Ayrault se tak vyjádřil před dnešním zasedáním Rady bezpečnosti OSN, jež se má nejnovější situací v Sýrii zabývat.

„Režim Bašára Asada se jednoznačně rozhodl pro vojenskou eskalaci, když každý ví, že v Sýrii nebude jiné než politické řešení konfliktu. Proto apeluji na jeho podporovatele, Rusko a Írán, aby se vzpamatovaly, prokázaly zodpovědnost a ustaly v této strategii, která vede do slepé uličky. Jinak budou Rusko a Írán spolupachateli válečných zločinů spáchaných v Halabu,“ uvedl Ayrault v prohlášení, které zveřejnilo francouzské ministerstvo zahraničí.

„Je na Radě (bezpečnosti), aby vyvinula tlak ve prospěch okamžitého zastavení nepřátelských akcí nejprve v Halabu, a aby tak umožnila přístup obyvatelstva k humanitární pomoci, kterou tak zoufale potřebuje,“ dodal šéf francouzské diplomacie. „Vzhledem k závažnosti nynějšího dramatu v Halabu není času nazbyt k záchraně obyvatelstva, které je těžce zkoušeno novým utrpením,“ upozornil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…