Juncker oznámí, jak v nové Evropské komisi rozdělí práci, jasno už bude mít i Věra Jourová

10.09.2014 6:40

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes oznámí, jak se rozhodl rozdělit pravomoci mezi členy svého budoucího týmu. Oblast, za kterou bude v příštích pěti letech odpovídat, se tak dozví i Českou republikou nominovaná dosavadní ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Juncker oznámí, jak v nové Evropské komisi rozdělí práci, jasno už bude mít i Věra Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Se složením komise, kam po jednom zástupci vysílá každá země Evropské unie, musí ještě vyslovit souhlas Evropský parlament. Komisaře nejprve čeká slyšení před výbory, které se zabývají jejich budoucími pracovními oblastmi, poté parlament hlasuje o komisi jako celku. Komise by měla nynější tým Josého Barrosa vystřídat od počátku listopadu.

Česká republika a Jourová dávaly při vyjednáváních s Junckerem najevo zájem především o oblast regionálního rozvoje. Před několika dny přišla média s informací, že by se Jourová mohla stát komisařkou pro dopravu.

Jisté už po posledním unijním summitu je, že Junckerovou zástupkyní zodpovědnou za unijní diplomacii má být nynější italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

Mezi budoucími komisaři nechybí některá známá jména včetně bývalých premiérů. Například Finsko do komise vyslalo bývalého předsedu vlády Jyrkiho Katainena, Estonsko Andruse Ansipa, ze Slovinska přijde Alenka Bratušeková.

V týmu také pokračují někteří stávající komisaři, například Němec Günther Oettinger, Rakušan Johannes Hahn, Bulharka Kristalina Georgievová či Slovák Maroš Šefčovič.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …