Jurečkova kalkulačka pro potřebné. V televizi ukážou, jak ji používat

21.01.2022 11:18

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předstoupil před kamery televize Nova a popsal, jak lidem stát pomůže v situaci, kdy jim významně rostou náklady na bydlení, především kvůli rostoucím cenám tepla, elektřiny i plynu. Připravil prý krátkodobou pomoc, spolu s úředníky, kterým poděkoval, to stihl za čtyři týdny. Ta pomoc lidem tady prostě bude a bude tady fungovat, ujišťoval před kamerami ministr. Ale tato pomoc nebude pro každého. A pak se rozpovídal o fotovoltaických panelech na střechách domů.

Jurečkova kalkulačka pro potřebné. V televizi ukážou, jak ji používat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Za účelem pomoci lidem nechal ministr Jurečka na internetu připravit speciální kalkulačku.   

„Zadáte čistý příjem za poslední tři měsíce, zadáte tam, kde bydlíte, zadáte počet dětí a nakonec vám ta kalkulačka spočítá, v jaké výši máte nárok na příspěvek,“ popsal situaci ministr Jurečka „Jsme v situaci, kdy za čtyři týdny máme hotový zákon, podle kterého jsme schopni jet a pomáhat lidem. A znovu s obracím na každého občana ČR, který má problém s úhradou nákladů na bydlení, především kvůli nárůstu cen energií, tak ať se na nás obrátí a my jsme připraveni mu pomoct,“ ujišťoval Jurečka. 

„Nejsme schopni říct, jak dlouho tato situace potrvá, máme tady např. možný konflikt na rusko-ukrajinské hranici, který může ovlivnit energetickou situaci v Evropě, ale platí to, že tato pomoc není omezena časově, ani z hlediska celkové finanční částky. Ta pomoc lidem tady prostě bude a bude tady fungovat. I kdybychom vyčerpali ten rámec, s nímž počítáme, což je asi 2,5 miliardy korun. To je pořád mnohem méně, než to plošné odpuštění DPH u energií, které bylo původně v plánu a vyšlo by na 25 až 30 miliard,“ pokračoval ministr.

O pomoc mohou lidé požádat i on-line, nemusí fyzicky přijít na nejbližší úřad práce. Formulář, který je třeba k žádosti vyplnit, si prý ministr osobně procházel a průměrnému uživateli internetu to podle Jurečky bude trvat tak 20 až 25 minut.

Vláda prý také připravila informační kampaň na sociálních sítích i v médiích, která má lidem ukázat, že se nemusí bát podat si žádost o příspěvek na bydlení.

V tuto chvíli příspěvek na bydlení pobírá asi 150 tisíc lidí a úřady práce předpokládají, že se teď dostanou na 200 tisíc příjemců této dávky. A možná i o něco víc.

Ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková, která vystoupila po boku ministra, své spoluobčany ujišťovala, že obce a města jsou tu od toho, aby lidem pomohly a předaly jim informaci, kde a jak zažádat o pomoc, protože starostové nejlépe vědí, jaká situace v jejich obci panuje.

V rozhovoru pro server iDnes.cz vyzvala i živnostníky, aby si nebáli říct si o pomoc, pokud ji potřebují.

„Zároveň bych chtěla doporučit lidem, kteří se třeba bojí nebo stydí si jít na místní úřad zažádat o sociální dávku, aby tak učinili elektronicky. Umím si totiž představit, že takový hrdý živnostník, který dosud komfortně živil celou svou rodinu, ale vlivem covidu a zdražování energií se dostal do tíživé situace, se třeba stydí jít si o příspěvek státu zažádat. Sociální politika je zde však od toho, aby lidem pomohla překlenout jejich tíživé životní období,“ uvedla Vladyková.

Ministr Jurečka také před kamerami televize Nova zdůraznil, že ve spolupráci s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL) chce dosáhnout toho, aby si i chudší občané republiky mohli sami vyrábět elektřinu, např. s pomocí fotovoltaických panelů na střeše. „My toto chceme změnit, aby fotovoltaiky na střechách opravdu nebyly výsadou na střechách bohatých lidí,“ pravil Jurečka. To má lidem pomoc ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…