KDU-ČSL, TOP 09 i ODS chtějí se STAN spolupráci v krajských volbách

13.04.2019 17:53

Ke vzájemné spolupráci KDU-ČSL a hnutí STAN před krajskými a senátními volbami v příštím roce vyzval účastníky dnešního sněmu STAN předseda lidovců Marek Výborný. Výzvou pro jeho stranu a hnutí, na jehož setkání dnes vystoupil jako host, je podle něj jasné vymezení se proti populismu a demagogii. „Senátní volby jsou disciplínou, kterou naše strany umí. Nezodpovědná vláda odkladačů problémů (...) nesmí dostat v příštích volbách prostor,“ uvedl Výborný. Z účasti na sněmu se omluvil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

KDU-ČSL, TOP 09 i ODS chtějí se STAN spolupráci v krajských volbách
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Účastníkům sněmu vzkázal, že obě strany se v mnohém shodují. „Jsme proevropští, věříme ve svobodu a právní stát, chceme přívětivější úřady, usilujeme o společnost, kde je na prvním místě občan,“ napsal. Oba politické subjekty jsou nyní podle Hamáčka na opačné straně barikády, STAN ale označil za tradiční stranu, se kterou rád spolupracuje. „Někdy se možná neshodneme, ale to je v politice normální,“ připomněl.

Výborný také řekl, že oba subjekty, lidovci i STAN, mají stejné bohatství, kterým jsou regionální politici. Uvedl, že nechce vést staré bitvy a otevírat staré války, ale připravovat se na další spolupráci.

V další společné projekty věří také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Projekt spolupráce topky a STANu, který vznikl před mnoha lety v době, kdy jsem nebyl aktivní v české politice a byl jsem v Bruselu, považuji za mimořádně dobrý a úspěšný, ale selhal na určitých lidských animozitách,“ řekl a doplnil, že je rád, že i přes určitá zklamání jsou lidé z obou subjektů ochotni se opět bavit o určité spolupráci.

„Tato země potřebuje, aby se síly spojovaly a čelily oligarchickým projektům,“ řekl. Důležité podle něj je pokusit se o projekt, který by spojil více proevropských sil. Česká politika je podle něj vyhořelá, je postavená na politicích, kteří ji dělali dlouhou dobu, a nevstupují do ní nové tváře.

Spolupráce ODS a STAN podle první místopředsedkyně strany Alexandry Udženije nejvíce funguje na nejvyšší úrovni politiky, ve Sněmovně a v Senátu. Zejména Senát, kde mají oba subjekty nejsilnější kluby, je podle ní dnes „poslední brzdou před socialistickými nesmysly, které prosazuje (premiér) Andrej Babiš ve spolupráci s KSČM a ČSSD“. „Příští rok nás čekají krajské volby, tam vidím pro ODS a STAN velkou příležitost. Tam můžeme otočit kormidlem a Českou republiku vést zase správným směrem,“ uvedla.

Předseda Strany zelených Petr Štěpánek ocenil spolupráci na pražském magistrátu, myslí si, že bude teprve doceněna. Zdůraznil, že Česká republika směřuje zpět k 80. letům 20. století. Změnit směřování ČR podle něj jako malé strany nedosáhnou. Doufá, že současná spolupráce do Evropských voleb je jen začátkem, a věří, že společně dokážou dát dohromady hnutí či koalici, která bude skutečným soupeřem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se s účastníky sněmu spojil přes skype. Uvedl, že ho mrzí, že v předvolebním boji strany soutěží tak, až si odkopávají kotníky. „To nahrává stranám, které označuji za méně demokratické,“ uvedl. Pokud budou strany držet směr, který naznačil i Gazdík – věří, že se to podaří otočit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…