Kalousek: Já jsem to v roce 2006 s KSČM nemyslel vážně. Babiš dnes ano

03.05.2018 12:35

Předseda poslaneckého kubu TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že sociální demokraté jen blouzní, pokud věří, že skrze koalici uhlídají šéfa hnutí ANO a trestně stíhaného premiéra, toho času v demisi, Andreje Babiše. Skutečnou koalici podle Kalouska již utvořili Babiš, Tomio Okamura (SPD) a šéf komunistů Vojtěch Filip. Když se ČSSD jako koaliční partner vzepře, Babiš se opře o 115 hlasů ANO, Okamury a komunistů. Pokud to někdo nevidí, žije podle Kalouska v nebezpečném bludu.

Kalousek: Já jsem to v roce 2006 s KSČM nemyslel vážně. Babiš dnes ano
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

V každém případě půjde o vládu ANO, SPD a KSČM. Teď jde jen o to, jestli se sociální demokracie tomu rozhodne poskytnout fíkový list jakoby demokratické vlády. Pokud to udělá, bude na jedno použití, dál bude vládnout ANO s SPD a KSČM. Andreji Babišovi každá dohoda vydrží jen tak dlouho, dokud mu vyhovuje. V případě dohody s ČSSD by mu vyhovovala jeden den – při hlasování o důvěře,“ zdůraznil Kalousek v rozhovoru pro časopis Reflex.

Faktem je, že o koalici s komunisty na začátku tisíciletí hovořil i sám Kalousek, když ještě byl předsedou lidovců. Mezi politickou situací na přelomu let 2005–2006 a dneškem je podle Kalouska jeden velký rozdíl. Tehdy se komunisté nedostali k moci. Zrodila se středopravicová vláda, což Kalousek podle svých slov jednoznačně uvítal. Dnes se žádná taková koalice nerýsuje, Babiš skutečně otevřel mocenský výtah komunistům. „Babiš to myslí vážně. Já jsem to vážně nemyslel. Tah mi koneckonců vyšel, na konci všeho byla středopravá, Topolánkova vláda. Babiš se naproti tomu bude o komunisty opírat zcela jistě. Já s komunisty tenkrát ani nejednal, pouze s Jiřím Paroubkem," uvedl Kalousek. 

V tuhle chvíli se však nezdá, že je možné narýsovat jiné politické řešení. Podle Kalouska za to můžeme poděkovat prezidentu Miloši Zemanovi.

„Vzpomínám si na rok 2013, kdy Mirka Němcová přinesla Miloši Zemanovi podpisy 101 poslanců, kteří jsou připraveni podpořit její vládu. Zeman ji odmítl jmenovat s tím, že státní zástupce Ištvan šetří a on nemůže riskovat jmenování ministrů, kteří by byli třeba obviněni. Dnes říká, že ve vládě by měl skončit jen ten, kdo je odsouzen pravomocně. Účelovost protichůdných Zemanových stanovisek je stejně odporná jako jeho kolaborace s cizí mocí a Putinovým režimem,“ prohlásil Kalousek.

Uznal však, že demokratické volby dávají Babišovi právo sestavit si vládu a on se rozhodl sestavit ji s extremisty z pravé a levé části politického spektra. Byla to čistě Babišova volba.

„(Volby) Dopadly tak, že je vyloučeno sestavit demokratickou vládu. Ti, kdo sní o jejím sestavení, tak blouzní. Ani hnutí ANO není demokratický subjekt se vším všudy, je jen vlastnictvím svého majitele. Sto patnáct poslanců ANO, KSČM a SPD je realita, s níž je nutné se smířit. O to důležitější je, aby tady byla silná demokratická opozice, jež bude bránit destrukci právního státu a liberální demokracie. Představa, že kdokoliv z opozice bude s onou nedemokratickou mocí kolaborovat, protože něčemu pomůže víc, než když bude dělat poctivou opoziční práci, je blud,“ nebral si servítky Kalousek.

Vláda Andreje Babiše, něco, čemu Kalousek říká „babišismus“, v podobě koncentrace politické, mediální a ekonomické moci v jedněch rukou, představuje velkou hrozbu pro českou demokracii. Dobře je to vidět už na tom, že trestně stíhaný politik několik měsíců řídí Česko jako premiér. V normálních poměrech by něco takového možné nebylo, vyjádřil svůj názor Kalousek.

„Velmi silně poklesla svoboda médií. Opět to souvisí s „babišismem“, protože Babiš ovládl velkou část mediálního trhu, s dalšími vlastníky uzavřel dohody o neútočení. Někteří novináři od něj odešli, ostatní hlídací psi demokracie ulehli k plným miskám. V mediálním prostředí, jež jsme tu měli ještě před pěti roky, by politicky nepřežil ani dva dny,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Úkolem demokratické opozice je na toto riziko neustále upozorňovat, i když se může zdát, že kritika Babiše nikam nevede. Není to pravda. Současně by podle Kalouska bylo dobře, kdyby se nelevicové demokratické strany spojily do jednoho bloku, ale to se zatím nedaří.

„Možná si vzpomenete, že jsem k tomu vyzval už v roce 2016, i za cenu, že bych se osobně stáhl. Myslím si, že maximální spolupráce alespoň nelevicových a proevropských stran by byla prospěšná. Přesto je tu spousta důvodů, z mého pohledu krátkozrakých a malicherných, pro které to jde ztuha. Nicméně chci být optimistou,“ uzavřel Kalousek rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…