Kalousek: Jedl jsem jako čuně, alkoholik ale nejsem

04.08.2011 17:28

AKTUALIZOVÁNO Ministr financí Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro magazín Dnes přiznal k mnohému – že píše verše, když má inspiraci, kdysi prý jedl jako čuně, kdežto dnes se brzdí. Také je údajně jen závislý na cigaretách, ale na alkoholu rozhodně ne. „Závislosti na alkoholu jsem díkybohu nikdy nepropadl,“ řekl k tomu pro iDnes.

Kalousek: Jedl jsem jako čuně, alkoholik ale nejsem

I když je Miroslav Kalousek nejvyhlášenější postavou české vlády, opozice má pro něj téměř vždy jen jedovatou slinu - podle ní navštěvuje rád nálevny a řídí svůj úřad pod vlivem alkoholu.

„David Rath říká spoustu hloupostí," odvětil ale Kalousek v rozhovoru na otázku ohledně svého údajného alkoholismu. „Závislosti na alkoholu jsem díkybohu nikdy nepropadl. Drogy jsem neokusil nikdy, alkohol mockrát, ale závislý nejsem," přiznal dále.  

„Myslíte si, že když Rath řekne desetkrát lež, tak je potřeba jí věřit? Ne že by na politické scéně nebyl alkohol frekventovaný, ale mně nedělá problém si několik měsíců nedat ani skleničku. Zatímco kdybych si neměl dát ani cigaretu, trpěl bych," svěřil se naopak se svou vášní k tabáku.  

„Nikdy jsem ho nenadužíval. Ale je pravda, že jsem od té doby z jídelníčku zcela škrtl tvrdý alkohol. Několik měsíců jsem nepil vůbec, teď si dám občas skleničku bílého vína," zmínil k otázce, zda ubral s alkoholem na varování lékařů.

Měl metabolický syndrom

Doktoři totiž u něj zjistili metabolický syndrom, což je odborný termín, který zaštiťuje řadu rizikových faktorů nebo nemocí, které se často vyskytují společně a které vedou k předčasným komplikacím zdravotního stavu. (Syndrom ve svém důsledku vede k rozvoji diabetu 2. typu a předčasným komplikacím oběhového systému, jako ateroskleróza, infarkt myokardu, mozková mrtvice- pozn.red).

„Pod stresovou zátěží a špatnou životosprávou se vám víceméně porouchá software, který řídí biochemii v organismu. Musíte ho přemluvit, aby se zase začal chovat normálně. Čili jsem si uvědomil, že musím hlavně jinak jíst," vysvětlil ministr s tím, že nejenže mu lékaři předepsali řadu léků, ale hlavně sám sobě upravil jídelníček, takže za poslední měsíce zhubnul patnáct kilo a přestalo ho díky tomu bolet i koleno.

„Jedl jsem jako čuně. Celý den skoro nic a večer jsem vzal ledničku odshora dolů," zmínil ke své dřívější životosprávě. Onemocnění zvané dna ovšem nepřiznal.

Slíbil, že alkohol nějaký najde

Redaktor Martin Moravec ovšem Kalouska zvláště kvůli alkoholu popouzel dál. „Kolegové novináři říkají, že jim při rozhovorech nabízíte panáky. Mně jste nic nenabídl," ťal do něj. Podle vysvětlení Kalouska ovšem redaktoři „kecali". „Ale jestli chcete, tak něco najdeme," nechal se nakonec zlomit šéf financí.

„Vám ten alkoholismus kouká z očí. Jakmile vám nenalejeme, nebudeme schopni ten rozhovor dokončit. Vy se dostáváte do absťáku," zaútočil kvůli útočným slovům nakonec Kalousek na redaktora.

Domácí kasičku spravuje žena

Přiznal také, že jeho angličtina je nevalná a doma státní kasu nedrží: „Netuším, kde máme doma nějaké peníze, ani na jakých účtech. Mě to zajímá od miliardy výš. A takové rodinné úspory opravdu nemám."

„Moje druhé zásadní slovo po NE je ODKUD....S dost penězi může dělat ministra každý blbec. Ministři, kteří jsou při vyjednávání tvrdí, mi nevadí. Mně vadí ti hloupí. I takoví jsou," připomněl pak k rozpočtu, který pro příští rok naplánoval na schodek 105 miliard a rozhodně ho nehodlá nějak navyšovat.

Podle jeho mínění ovšem jsme zatím v té situaci, kdy dluhy státu ve výši 1,4 bilionu korun platit dokážeme. „A jen správa toho dluhu, tedy úroky, nás pro příští rok budou stát osmdesát miliard. Každý z nás to platí jak mourovatej. I když si kupuje rohlík," uzavřel Kalousek rozhovor.

Ministr si máchal nohy v kašně

V pětistránkovém rozhovoru se Kalousek kromě výše zmíněného také svěřil s tím, že měl rád svého předchůdce v postu Eduarda Janotu, který zemřel letos v květnu. V šoku z toho podle něj nebyl jen on, ale celá budova resortu financí. Pro něj navíc umřel i kamarád. Kalousek také odpovídal na téma sport, kdy se vyznal, že rád hraje tenis. Nikdo z politiků ale podle něj není lepší tenista, nežli on, protože ho hrával závodně.

Aby týdeník ministra zvěčnil nějak netradičně, vyfotil jej v kašně s vyhrnutými kalhotami a velkou kasou v ruce. „Na každého jednou dojde," pronesla údajně na konto smáčejícího se ministra jedna kolemjdoucí.

"Já si myslím, že si takový rozhovor lidé rádi přečtou. Lidi totiž zajímá, jaké kdo má z politiků záliby a jestli přiznává i nějaké nemoce. Navíc takový rozhovor může Kalouskovi v jeho další kariéře pomoci. Domnívám se, že se mu nyní zvedne i popularita," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz mediální analytik Jiří Mikeš.

Podle něj je tento rozhovor dobrý i proto, neboť občané nějakým hlubokým úvahám o financích moc nerozumí a navíc to se probírá v tisku pořád dokola. „Tohle je velice dobrý a Mladá fronta by v tom měla pokračovat dál. Aby lidi věděli, kdo je reprezentuje a koho volili," dodal Mikeš.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…