Kalousek: Merkelová řekla Babišovi, že s Okamurou ne

20.06.2018 15:17

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kaliousek poskytl rozhovor serveru Forum24.cz. Zopakoval v něm mimo jiné, že německá kancléřka Angela Merkelová premiérovi Andreji Babišovi důrazně nedoporučila spolupracovat na vládní úrovni s SPD Tomia Okamury. Babiš se kvůli šíření této zprávy německými médii velmi zlobil. Tvrdil, že ji šíří proruské weby.

Kalousek: Merkelová řekla Babišovi, že s Okamurou ne
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Fotografování s příznivci TOP 09

Miroslav Kalousek trvá na tom, že už několik měsíců zde existuje vládnoucí koalice složená z hnutí ANO Andreje Babiše, SPD Tomia Okamury a komunistů. Všechyn tři strany to sice stále dokola popírají a tvrdí, že žádná koalice není, jenže podle Kalouska se stačí podívat na to, kdo, s kým a o čem hlasuje ve Sněmovně.

A proč tedy Babiš jedná ještě s ČSSD? Prý má strach, co by na Okamuru říkali v zahraničí.

„Zkušenosti s komunisty v západních zemích nejsou totiž takové jako ty naše, a pohled na ně je tam tudíž jiný. Naopak pohled na vládu s podporou nacionalistických extremistů je tam daleko nesmlouvavější a ostřejší a Andrej Babiš by měl s SPD v Evropě mnohem horší problémy, zejména v Německu. Citlivost německé politické scény na nácky je extrémní a Babiš má v Německu své zájmy jednak jako premiér a jednak jako významný podnikatel, který tam také podniká. Takže toto je ten jediný či hlavní důvod, proč vzniká koalice s ČSSD. Nemám to sice potvrzeno, ale je zřejmé, že Babiš dostal naprosto jasný signál i od kancléřky Merkelové, že podpora od SPD by byla z tamního hlediska neakceptovatelná. I tak je ale jeho koalice s SPD hotovou realitou a on, tak jak to dělá vždycky, se snaží vzbudit dojem, že je to celé jinak, než je to doopravdy,“ řekl Kalousek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kdyby to záleželo jen na Babišovi, tak by podle Kalouska vládl třeba i s Okamurou. Vůbec ne proto, že by si byli nějak blízcí. Babiš je čistokrevný obchodník a cítí, že hlasy extremistů si může koupit levně. Jinou motivaci podle Kalouska nemá.

Sluší se dodat, že o varování ohledně Okamury informoval server německého deníku Die Tageszeitung, ale Babiš se v pondělí na rozhlasových vlnách Českého rozhlasu zlobil, že tuto informaci šíří proruské weby. Prý to není pravdivá informace.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 čtenáře varoval, že dnes už nežijeme v časech, kdy spolu pravice a levice vedly politické spory. Dnes žijeme v časech, kdy se hraje o to, zda budeme nadále ctít demokratické principy, právní stát a menšinové názory. Pokud budeme hájit demokracii, zůstaneme prý ideově na Západě. V opačném případě se ideově vydáme na Východ.

Kalousek má obavy, že už tak trochu směřujeme na Východ; pochybuje totiž o tom, že kauza Čapí hnízdo bude skutečně nezávisle prošetřena a souzena. Kalousek o tom pochybuje už proto, že ke kauze mlčí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle Kalouska mlčí nestatečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…