Kalousek: Za to, že darebák nalil jed do flašky, odpovědnost nemáme

23.09.2012 13:25

Zákon o prodeji lihu začal ministr financí Miroslav Kalousek řešit ještě před metanolovou aférou, která způsobila úmrtí čtyřiadvaceti lidí. Kalousek to uvedl v nedělním diskusním pořadu TV Prima Family. „Návrh už je v připomínkovém řízení, ale je možné, že metanolová aféra ho ještě zpřísní,“ prohlásil ministr financí.

Kalousek: Za to, že darebák nalil jed do flašky, odpovědnost nemáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Kalousek odmítl odpovědnost vlády nebo celní správy za oběti metylalkoholu. „Neseme odpovědnost, ale ne za to, že nějaký darebák nalil jed do flašky,“ prohlásil. „Nemám důvod se domnívat, že celní správa něco zásadně zanedbala,“ zdůraznil několikrát během pořadu ministr financí. Problém s ilegálním alkoholem v České republice existuje podle jeho slov dlouho a státní orgány si toho jsou vědomy. Proto se také uskutečnilo vloni přes 10 tisíc kontrol, při kterých bylo zabaveno víc než 1 500 hektolitrů pančovaného alkoholu. Letos proběhlo do vypuknutí aféry více než 8 tisíc kontrol a celníci při nich zabavili 1 300 hektolitrů pančovaného alkoholu.

Zákon na ochranu lihovin se ukázal jako bezzubý

Druhý účastník televizní debaty místopředseda KSČM a její ekonomický expert Jiří Dolejš připustil, že černý trh s alkoholem existuje od roku 1993 a postupně narůstal. Po zvýšení spotřební daně na líh se rozšířil prostor pro černý trh, proto podle něj byl přijat nový zákon na ochranu lihovin. Dolejš konstatoval, že se ukázal jako bezzubý, protože ochranný kolek snížil prodej pančovaného alkoholu pouze na začátku.

Kalousek volá po tom, aby se znovu zavedl trestný čin pančování alkoholu

Na výtku, že z trestního zákoníku zmizel trestný čin pančování alkoholu, ministr prohlásil, že je možné tuto činnost stíhat podle jiných paragrafů – například nedovoleného podnikání. Ale dodal, že z toho celní správa nikdy radost neměla, protože už se touto trestnou činností nemohla sama zabývat a nemohla tak používat operativní pátrací prostředky. „Mně by se líbilo, kdyby se to do trestního zákoníku vrátilo,“ potvrdil Kalousek.

Licence by měla být nároková, aby se zabránilo korupci

Ministerstvo financí diskutuje s ministerstvem průmyslu a obchodu podle šéfa státní pokladny o tom, že by se prodej zboží, které je zatíženo spotřební daní, tedy i cigarety a alkohol, kromě piva, stal živností vázanou, a nikoli volnou jako dnes. Považuje však za nejdůležitější, bude-li k tomu politická vůle, stanovit taková kritéria pro získání licence, aby se vyloučila možnost korupce. „Licence by měla být jasně nároková, když splníte podmínky, tak ji získat musíte,“ vysvětlil požadavek Kalousek. Pak by měl stát i snazší přehled i kontrolu.

Dolejš: Platit daň už při nákupu kolků

Zástupce opozice požadoval, aby se už při nákupu kolků platila spotřební daň. Kalousek s tím příliš nesouhlasí, protože by to znamenalo diskriminaci malých výrobců lihovin. Navíc kolky samy o sobě nezaručí vyšší ochranu kvality alkoholu. „Je to nástroj, jak bude označena láhev, která byla vyrobena po aféře,“ objasnil. Diskutuje se prý také možné zavedení elektronických kolků, které by bylo těžší padělat, ale jejich výroba by byla desetkrát dražší než papírových.

Dolejš doporučil, aby stát neřešil jen prodejce, protože v Česku existuje celá síť – od lidí, kteří čistí denaturovaný líh, přes výrobce alkoholu a distribuci. Kritizoval státní orgány za to, že při zákazu prodeje tvrdého alkoholu nenařídily rovnou inventury ve skladech, při nichž by se mohly dohledat závadné zásoby. Ve skladech výrobců, prodejců a restaurací zůstalo zablokováno přes 20 milionů litrů alkoholu.

Problém je v povoleném přelévání alkoholu z kanystrů do lahví

Podle Dolejše pančování alkoholu umožnilo v roce 2007 opatření ministerstva financí, které umožnilo přelévání alkoholu z velkých kolkovaných kanystrů do lahví. „Malí prodejci si nakoupí ve velkých, ještě kolkovaných kanystrech alkohol, pak ho rozlévají do flašek. Tady se ztrácí možnost kontroly,“ upozornil na jednu z možných děr v legislativě komunistický poslanec. „To asi správný krok nebyl,“ připustil Kalousek, „to se asi bude muset odstranit“.

Vláda zadala analýzu na hledání slabých míst, má být hotová v říjnu

Ministr financí prohlásil, že impulsem ke zpřísnění zákona bude analýza, kterou zadala vláda všem represivním složkám – celní správě, finanční správě, hygieně, policii, České obchodní inspekci i České zemědělské a potravinářské inspekci. „Nevylučuji, že se slabá místa najdou,“ připustil Kalousek. Analýza by měla být k dispozici v říjnu.

Kriminální čin nelze vyloučit

Kalousek se v pořadu často bránil proti obvinění, že stát v boji s černým trhem selhal, argumentem, že kriminální čin vyloučit nikdy nelze. „To je jako říct, že stát selhal v boji s alkoholem za volantem,“ prohlásil. Také existuje zákon, že se nesmí při řízení motorového vozidla pít, ale stát nemůže podle něj vyloučit přítomnost opilého řidiče za volantem. Ani hospodářskou kriminalitu nejde podle Kalouska zcela vymýtit. „Taková země na světě neexistuje,“ prohlásil. Připomněl, že problémy s jedovatým alkoholem měly nejen banánové republiky, ale i jinak v mnoha ohledech vzorové Norsko.

Největší daňové úniky jsou na černém trhu s PHM

Podle ministra financí mnohem vážnější daňové úniky než černý trh s alkoholem působí státní podkladně černý trh s pohonnými hmotami. Podle odhadů u alkoholu utíká státu ročně na dani kolem jedné miliardy korun, při nelegálním byznysu s pohonnými hmotami to dělá pět až osm miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…