Kalousek a Sobotka v televizi: Čekal se boj, přišla slova chvály a porozumění

29.01.2012 11:50

Tuzemská ekonomika by měla v roce 2012 skončit kladnou nulou, respektive pár desetin procenta v plusu. V nedělním pořadu "Partie" televize Prima Family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něho s tím počítá lednová prognóza ministerstva financí.

Kalousek a Sobotka v televizi: Čekal se boj, přišla slova chvály a porozumění
Foto: hns
Popisek: Ministr Kalousek s Bohuslavem Sobotkou o Euru

"Zdá se, že lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, tedy pár desetinek nad nulou. To znamená, že ani opatření pro tento rok nebudou muset být dramaticky velká, já tedy nenavrhnu úpravu DPH v roce 2012," řekl Kalousek. Uspořit se podle něj bude muset asi 20 miliard Kč. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama, a nebudu muset ani žádat novelu zákona o státním rozpočtu, podotkl.

Tuzemská ekonomika měla podle poslední prognózy MF z října loňského roku letos vzrůst o jedno procento. Ještě v červenci přitom úřad počítal s 2,5procentním hospodářským růstem. "Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová," uvedl tehdy Kalousek.

Jeho oponent, lídr ČSSD Bohuslav Sobotka s navrhovanými změnami v oblasti daňové politiky není podle svých slov vůbec spokojen. Pokud ČSSD vyhraje příští volby, daně změní. "Pro ČSSD je důležité, aby tu zůstala snížená sazba DPH," uvedl. Jeho strana v Senátu také předložila návrh na snížení dolní sazby DPH ze 14 na 10 procent u časopisů, knih, novin a pomůcek pro postižené. "Nižší DPH pro noviny, knihy a pomůcky si představit dovedu za trochu jiné situace, za té současné ale ne," odmítl návrh senátorů ministr financí. V této věci prý volá, zatím marně, po koaliční shodě. Ta by měla podobu devatenáctiprocentní DPH proti aktuálně schválené výši 17,5 procenta. Pak by prý daňová výjimka pro zmíněné komodity býti mohla.

Daně a situace na úřadech práce, spolu s tématikou zdanění práce byly jedinými tématy, kde se oba politici v tentokrát nezvykle klidné Nedělní partii názorově střetli. Naopak dojem absolutní harmonie z obrazovky zářil ve chvílích, kdy měla debata jiné téma- půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. V této oblasti zastává ČSSD stejně jako TOPka velmi podobný názor. A oba politici se v evropských otázkách shodli tak, že se moderátor Jan Punčochář dokonce dotázal na možnost spolupráce obou partají na vládní úrovni.

Vzácná shoda ekonomických odborníků. Nebo náznak možné koalice?

"ČNB už jednu půjčku MMF poskytla. Je úsměvné, že k tomu došlo bez jakékoliv publicity a byla to značná suma. Ta současná částka lépe odpovídá možnostem ČR," uvedl Sobotka s tím, že velice záleží na vývoji v eurozóně, podle nějž se ukáže, jak moc bude MMF půjčku potřebovat. Půjčka MMF je pak velmi bezpečnou investicí, narozdíl od například nakupování dluhopisů jiných zemí. "ČNB své devizové rezervy stále půjčuje. Tentokrát nepůjčí bance XY, ale MMF," uvedl Kalousek.

A svého soka v debatě dokonce pochválil, když Sobotka vyzval k velké obezřetnosti při nakládání se státním dluhem. "Nyní tvoří dluh 40 procent HDP. Pro země naší velikosti se za bezpečnou hranici považuje 60 procent. Až dojde k debatě o vložení nějaké dluhové brzdy do české legislativy, jsem pro to, aby ona hranice 40 procent byla považována za signální, kdy už musíme začít přijímat nějaká opatření," nechal se slyšet lídr ČSSD, za což si od Kalouska vysloužil slova uznání. "To je velmi dobrá úvaha," reagoval ministr financí. A uvažovat o nezvykle harmonické debatě dvou finančních odborníků, signalizující možnou koaliční spolupráci obou partají, začal podle svých slov i moderátor. Kalousek reagoval, že ústavní většina s pomocí ČSSD se při schvalování zákonem daných dluhových limitů hodí.

Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Ke které z nich se kabinet přikloní, bude rozhodnuto až na základě úterní makroekonomické predikce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…