Kalousek jezdil „šalinou" a potkal voliče profesora Kellera. Toto následovalo

20.05.2014 7:51

REPORTÁŽ Obyvatelům a návštěvníkům Brna se v pondělním odpoledni naskytl nečekaný pohled na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který zval hned na několika zastávkách k projížďce městem historickou tramvají, po brněnsku „šalinou". Doprovázel ho lídr za TOP 09 do voleb do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer, čtyřka na kandidátce Bořivoj Šarapatka a Bohumil Straka s číslem devět.

Kalousek jezdil „šalinou" a potkal voliče profesora Kellera. Toto následovalo
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Miroslav Kalousek zdraví jednoho z prvních pasažérů


Pasažéři, kteří s projížďkou souhlasili, dostali jedinečnou možnost pokládat politikům otázky. Na České přistoupil senior a hned se obrátil na Miroslava Kalouska: „Co tady děláte? Kde jste se tu vzali? Vy nejste přece z Brna, vy jste Pražáci,“ ptal se zvědavý senior. „Náš lídr do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer se v Brně narodil,“ oponoval mu Miroslav Kalousek.

Kalousek: Kellerovy názory také znám, a proto ho volit nebudu

Vzápětí položil sám otázku. „Jestli to není tajemství, víte, koho budete volit?“ zeptal se seniora. „Toho sociálního demokrata. Profesora! No, jak se jmenuje… Kellera,“ prozradil muž. „Tak tady máte Brňáka a vy budete volit někoho z Frýdku-Místku?“ zeptal se Kalousek. „On tady ale dříve učil na univerzitě! A já čtu jeho články a moc se mně líbí jeho názory, se kterými se ztotožňuji, a proto ho budu volit,“ vysvětloval své důvody muž. „Já je znám také, a proto ho volit nebudu,“ řekl Kalousek.

Pravicový volič má odpovědnost za sebe i okolí

„Zajímalo by mě, jak TOPka přistupuje k voličům. Asi se shodneme v tom, že pravicový volič je ten, který se o sebe stará trošku víc sám,“ začal svou diskuzi s Miroslavem Kalouskem Jiří Kohoutek z Brna. „Ano, ale také má trochu odpovědnosti za své okolí,“ připomněl Kalousek. „Proč potom TOPka přistoupila na takovou levicovou rétoriku? Pořád se bavíme o nějakých třech procentech HDP, všude se o tom píše. To si nikdo nepředstaví. Nebylo by zajímavější lidem říct, že tři procenta HDP je sice zajímavé číslo, ale podstatné je, že každá desátá koruna, kterou utrácíme, je půjčená? Každou desátou korunu si ve svém vlastním rozpočtu každý představí mnohem snáz,“ řekl muž.

„To máte samozřejmě pravdu, ale tři procenta HDP pro nás není číslo, kterým bychom chtěli operovat. My chceme po vládě, aby konsolidovala rozpočty. To znamená, abychom šetřili směrem k vyrovnaným rozpočtům. Chceme, aby vláda trend neotočila, ale šla tempem půl procenta ročně - a bavíme se výlučně o strukturálním deficitu, nikoliv o celkovém. Stejně tak můžeme říct, že stát si každý pracovní den potřebuje půjčit téměř miliardu korun. Spousta věcí se dá lidem říct tak, aby jim to přiblížilo vlastní zkušenost, takže v tom máte určitě pravdu,“ odpověděl na dotaz Kalousek.

Máme golfová hřiště, ale nemáme dobré silnice

S otázkou ohledně čerpání dotací z Evropské unie přišel další cestující. „Víte, já jsem si myslel, že budeme dotace čerpat na užitečné věci. Třeba na budování dálnic a zvelebování celé země. Dálnice dnes nemáme, ale zato máme golfová hřiště a různé hotely,“ obrátil se napůl se stížností a napůl s dotazem na Luďka Niedermayera pasažér.

„V tomto případě ale nejde o evropská, ale česká rozhodnutí. Dostali jsme nějakou příležitost a je pravda, že ne vždy jsme ji dobře využili. Na druhou stranu třeba silnice jsou skutečně ostudné. Za tu dobu jsme postavili jedinou dálnici na západ, ale když člověk jezdí po těch menších obcích a městech, tak jsou tam ty peníze vidět. Já bych proto řekl, že docela hodně toho bylo využito správně,“ mínil Luděk Niedermayer.

„Je třeba nastavit systém tak, aby každý svou touhu po tom, aby mu bylo líp, směroval tak, aby bylo líp i všem ostatním. Druhá možnost je, že všechny přesvědčíme, aby se obětovali, ale ta první varianta funguje mnohem líp,“ podělil se o svůj názor Miroslav Kalousek.

„Jaké problematice byste se chtěl věnovat, pokud byste se dostal do Evropského parlamentu?“ položil další muž otázku Bořivoji Šarapatkovi. „Pracuji v oblasti životního prostředí, tak rozhodně v této problematice, protože řada norem přichází z Evropské unie,“ zdůvodnil Šarapatka. „Ale čemu konkrétně?“ vyzvídal dál muž. „Já dělám hodně krajinné plánování, ochranu půdy i vod, takže tímto směrem bych se zaměřil,“ upřesnil Šarapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…