Kalousek mluvil o Jaromíru Soukupovi. A jak! To neprojde jen tak

13.02.2019 11:01

Moderátor Luboš Xaver Veselý si pozval před kamery do svého studia Miroslava Kalouska. Ten pozvání přijal, ale jak v průběhu pořadu uvedl, není to úplně samozřejmé. Třeba pozvání od Jaromíra Soukupa do některého z jeho mnoha pořadů by nepřijal, protože by to vypadalo, že uznává, že Soukup je moderátor a jeho televize seriózní médium, což Miroslav Kalousek neuznává.

Kalousek mluvil o Jaromíru Soukupovi. A jak! To neprojde jen tak
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek se v poslední době legislativně angažuje ve změně pravidel pro zavírání obchodů ve svátcích. „Nikomu nechceme nařizovat, že musí mít otevřeno. Ale nevidíme jediný důvod proč nařizovat, že musí mít zavřeno. Toto stát nemusí regulovat, ať si to každý rozhodne,“ vysvětlil Kalousek. Není prý pravda, že všichni zaměstnanci chtějí být ve svátky doma, to tvrdí jen odbory, realita je ale jiná.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Naopak kuřáci si podle něj o větší svobodě mohou nechat jen zdát, protože ve Sněmovně není většina, která by chtěla měnit současnou podobu protikuřáckého zákona.

Dalším tématem byla praxe finančních úřadů motivovat kontrolory prémiemi na základě toho, jak vysokou daň dokáží firmám doměřit. Kalousek připomněl, že proti tomu u ministryně Schillerové protestoval již vloni, ta ale tehdy před kamerou popřela, že by taková praxe existovala. Teď musel finanční úřad přiznat, že k tomu docházelo.

„Je porušena jedna ze zásad právního státu. Někdo, kdo je vybaven veřejnou mocí, nesmí rozhodovat ve věcech, z kterých by mohl mít finanční prospěch,“ myslí si Kalousek. Pro takové jednání nemá jiné slovo než „skandální“. „Je to jako by vláda řekla soudcům, že dostanou odměnu za odsuzování natvrdo,“ uvedl pro srovnání. „To je taková podjatost,“ rozohnil se. Pak firmám radil, ať žalují neplatnost takových rozhodnutí z důvodu podjatosti úředníka, rozhodujícího s vidinou vlastní odměny.

Kalousek odmítl, aby se odpovědnost přehazovala jen na bývalého ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka. „Finanční správa je součástí Ministerstva financí a tady její ředitel vycházel vstříc nějaké politické poptávce,“ upozornil. Politickou odpovědnost jednoznačně nese trojlístek z hnutí ANO, který se v těch letech na Ministerstvu financí vystřídal.

Ministerstvo i Finanční správu kritizuje i za EET, která podle něj je, „jako byste šel s kanónem na vrabce“. „Je to nesmírně nákladné, šikanující opatření, jehož efekt neodpovídá míře toho problému,“ je přesvědčen bývalý ministr financí.

Moderátor jej pak žádal, aby o Andreji Babišovi řekl aspoň něco hezkého. „Je mimořádně pracovitý. Určitě jeden z nejpracovitějších lidí, co jsem kdy viděl,“ připustil jeho předchůdce na Ministerstvu financí.

A v čem vládu podporuje? Aktuálně třeba v rozhodnutí uznat „prozatímního venezuelského prezidenta“. Obecně prý v zahraniční politice vláda podporu TOP 09 má.

CELÝ POŘAD ZDE

Pak ujistil, že spory s Andrejem Babišem nikdy nebral osobně. „To bych nemohl být v politice už třicet let,“ dodal.

Co mu na Babišovi vadí, je proces, který nazývá „pohlcování státu holdingem“ a zbavování svobody. „Kdyby to dělal kdokoliv jiný, tak na to upozorňuji také,“ ujistil.

Moderátora pak zajímalo, proč Miroslav Kalousek, vyhlášený rétor, odmítl přijít do televize Barrandov k Jaromíru Soukupovi. Kalousek ujistil, že vděčně přímá pozvání do všech médií, která se alespoň tváří, že jsou objektivní. „Ale to není případ televize Barrandov a není to případ Jaromíra Soukupa,“ vysvětlil.

Pokud by do Soukupova pořadu přišel, vypadalo by to, že jej pokládá za legitimní televizní debatu. „Nepokládám,“ ujistil. „Nechci mu vůbec přiznat, že by mohl být moderátor a že by to mohlo být seriózní médium,“ zdůraznil Kalousek. On sám prý televizi Barrandov nesleduje, takže netuší, co nabízí za pořady, ale stačí mu, co tam Jaromír Soukup vykládá o něm.

Mediální téma přeneslo debatu k otázce České televize, v poslední době hojně diskutované. „Celá diskuze okolo ČT je projevem snahy, aby se vyměnilo její vedení a bylo nakloněno ‚novým pořádkům‘. Polické síly otevřeně bojují proti ČT, chtějí ji zestátnit,“ obává se předseda poslanců TOP 09.

Probíhá podle něj „zápas o nezávislost České televize“. Ocenil Andreje Babiše, že nakonec Radu ČT podpořil, i když to nejspíš dělá proto, že se bojí velkých demonstrací, které by se na podporu ČT určitě sešly.

Jemu samotnému je prý úplně jedno, kolik bere Václav Moravec a další televizní hvězdy. Jsou to sice veřejné peníze, ale je na Radě ČT, aby kontrolovala, jak se s nimi hospodaří. Když ale ředitel ČT Dvořák řekl, že „český národ ještě není zralý na to, aby znal plat Václava Moravce“, byla to podle Kalouska nešikovná formulace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…