Kalousek napomenul Pavla. Dvakrát

10.08.2023 8:53 | Monitoring

Miroslav Kalousek (TOP 09) se zase jednou zlobí. Tentokrát na prezidenta Petra Pavla. Kvůli tomu, že kolem prezidenta Pavla a jeho kandidátů na Ústavní soud ČR vyplavala řada otázek, ale neobjevily se žádné odpovědi. Podle komentátora serveru Seznam Zprávy Václava Dolejšího Petr Pavel tvrdě narazil se svou snahou zalíbit se všem.

Kalousek napomenul Pavla. Dvakrát
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Léto se přehouplo do své druhé poloviny, série deštivých dní je snad za námi a kdo může, užívá si dovolenkový klid. Exministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek však podle všeho není tak úplně v klidu z toho, co se děje na Hradě. Ze židle ho zvedla poznámka ústavního právníka, profesora Jana Kysely, který radí prezidentu Petru Pavlovi při obsazování Ústavního soudu ČR.

Kysela prohlásil, že v rámci poradního panelu existuje dohoda, že na Ústavní soud usednou maximálně dva kandidáti s komunistickou minulostí. A to bylo na Kalouska moc.

„To, co mě fascinuje, je tahle dohoda. ‚Dva komouši a dost.‘ Kdo ji uzavřel? S jakým mandátem? Máme nějaké kvóty na bývalé komunisty? Nebylo možné se dohodnout, že raději žádný? Mnoho otázek, žádné odpovědi,“ zlobil se Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

Narážel na případ soudce Roberta Fremra, který po roce 1990 působil i jako místopředseda Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. Jenže soudcem se Fremr stal už v roce 1982, působil na jednom z obvodních soudů v Praze a tady mimo jiné soudil lidi pro nedovolené opuštění socialistické republiky. Odsoudil takto přes 100 osob. Mimo jiné vynesl rozsudek proti tzv. záškodníkům z Olšanských hřbitovů.

Komentátoři Seznam zpráv Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole poznamenali, že snaha o Fremrovo jmenování ústavním soudcem je prvním velkým přešlapem nejvýše postaveného politika v zemi.

„Podle mě se ukazují limity prezidenta Petra Pavla. … Podle mě, jak on zatím vystupuje ten půl rok, tak myslím, že se chce zalíbit všem. Vidíme to i na jiných případech. Krásně to bylo vidět třeba na valorizaci penzí, kterou nechal projít, i když si na to stěžovala opozice, a zároveň řekl, že opozice má pravdu, že to vláda udělala špatně. Přijde mi, že Petra Pavla čeká probuzení, že si nelze prezidentskou funkci jen užívat… a bude vystupovat jako tatíček sjednotitel, ale nejde to. V jednu chvíli se prostě musíš rozhodnout,“ zdůraznil Dolejší.

„I Václav Havel, se kterým se Pavel tak rád srovnává, ono se to tak hezky rýmuje: Havel – Pavel, tak i Václav Havel dělal politiku, věděl, že se s politiky musí bavit, hrál nějaké zákulisní hry. Tak nějak to v politice chodí. A čím dřív na to přijde Petr Pavel, tím líp pro něj,“ pokračoval Dolejší s tím, že tato stránka politiky současného prezidenta vlastně nebaví.

Kalousek vyjádřil naději, že se Václav Dolejší spletl.

„Pevně doufám, že Václav Dolejší nemá pravdu. Protože kdyby první politik v zemi trpěl nechutí dělat politiku, byl by to docela průšvih. Politika je řemeslo. A každé řemeslo můžete dělat dobře jen tehdy, když ho děláte s chutí.

Miroslav Kalousek promlouvá

V podcastu však také zaznělo, že se Fremr v justici těší velkému respektu a je znát, že po roce 1990 Fremr pracoval na plné obrátky ve prospěch demokratického režimu a demokratické justice. Problém však je, že před rokem 1989 svými rozsudky poškodil životní osudy celé řady lidí. A prezidentův tým to měl podle Dolejšího a Stuchlíkové zjistit před tím, než se kandidatura Roberta Fremra dostala do Senátu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

poškodil životní osudy celé řady lidí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 10.08.2023 11:03:24
Jsem zvědav, jak s odstupem času budou hodnoceni soudci, kteří v současné době odsuzují lidi za jiný názor na covid, UK vlajky, písmeno "Z", šíření dezinformací, které se za pár týdnů ukáží jako pravdivé. To nejsou soudy na společenskou objednávku? Nejsou v rozporu se současnými zákony? Svoboda slova jen pro někoho, předsudečná nenávist jen proti někomu atd.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…