Kalousek pohovořil na ČT, jak by řešil řecké dluhy. Hlavně by prý konečně začal s reformami

03.02.2015 21:02

Státy eurozóny budou ochotny jen k symbolické úlevě Řecku v podobě zlevnění některých úroků nebo k prodloužení splatnosti dluhů. V úterním Interview ČT24 to uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že nevěří, že by věřitelské státy Řecku odpustily významnou část jistiny.

Kalousek pohovořil na ČT, jak by řešil řecké dluhy. Hlavně by prý konečně začal s reformami
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Důvodem jsou podle Kalouska politické ohledy na veřejné mínění v jejich zemích. "Doufám, že to není sprosté, když řeknu, že dohoda bude ve smyslu, že se vlk nažere a koza zůstane celá,“ podotkl. Podle Kalouska reformy v Řecku ještě neproběhly.

Nový řecký premiér také navrhl, že by se dluhy jeho země změnily na dluhy s nekonečnou splatností. Podle exministra financí by státy EU na takové řešení přistoupit neměly.

Řecko možná chystá obchod: Schválí protiruské sankce výměnou za ústupky ve věci dluhu

Moderátorka zmínila, že Řecko má tradičně velmi blízko k Rusku. Případné další sankce, které by EU přijímala proti Rusku, musejí schválit všechny státy EU. Řecko tak může vydírat EU tím, že pokud jim státy eurozóny nebudou chtít ustoupit v otázce splácení dluhů, Řecko zablokuje zpřísnění protiruských sankcí. Kalousek připustil, že i k tomu by mohlo dojít.

Kalousek by ale případný návrat Řecka k drachmě neviděl nijak tragicky. "Nevím, proč se tomu říká černý scénář. Reálné příjmy Řeků by poklesly, ale odrazili by se ode dna,“ uvedl s tím, že takový scénář ale pokládá za nereálný. Řecko podle něj totiž nemá důvod z eurozóny odcházet.

Řeč přišla i na to, kdo má vlastně odpovědnost za obrovské řecké dluhy. "Hlavní odpovědnost musíte hledat u politiků. Dlouhodobě je to vzájemný vztah politiků, kteří obelhávali Řeky, že je možné žít na dluh a přifukovat si životní úroveň dalšími dluhy, což dělali řečtí premiéři dvacet let zpátky,“ řekl Kalousek. Podle něj je špatné živit u Řeků naději, že nebudou muset platit své dluhy. "Tak to ve světě nefunguje,“ podotkl.

O peníze, které jsme půjčili MMF, nepřijdeme

České občany ujistil, že naše země nedala na splácení řeckého dluhu ani jedinou korunu. "Pokud se ptáte, zda přijdeme o peníze, které jsme půjčili MMF, tak říkám, že ne. Neumím si představit, že by zkrachoval MMF, to pokládám za vyloučené,“ poznamenal Kalousek.

Na otázku, zda bychom měli přijmout euro, doporučil počkat "rok, dva“, aby bylo jasné, jak bude dál eurozóna vypadat. Může totiž přijít o některé své členy, navíc se mohou měnit pravidla. Poukázal také na to, že kritéria pro vstup do eurozóny jsme formálně splňovali v roce 2013, nyní prý ale Sobotkova vláda dělá vše pro to, abychom je nesplňovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…