Kalousek se dostal ke zprávě OLAF a má jasno: Je to kriminální čin

02.01.2018 20:29

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek četl zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotaci pro Čapí hnízdo Andreje Babiše. „Jasně formuluje fakt, že se jedná o podvod,“ napsal v komentáři na svém twitterovém účtu.

Kalousek se dostal ke zprávě OLAF a má jasno: Je to kriminální čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evropské komisi 100% korekce. Přeloženo – byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá,“ uvedl Kalousek a ujistil zvídavé komentující, že zprávu skutečně četl.

Zprávu OLAF doposud ministerstvo ani státní zastupitelství nezveřejnilo. „Stížnost podaná k evropským orgánům není reakce na závěrečnou zprávu OLAF, ale že ji koncern podal před několika měsíci ještě v době vyšetřování,“ řekl ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka a dodal, že šlo o to, že dlouhodobě shledávali postup OLAF jako velmi neprofesionální.

„Nebyli nám ani schopni říct, co šetří, v jakém období. Nebylo nám umožněno nahlédnout do spisu. Pokud oni mají nějaké důkazy, tak jsme s těmi důkazy neměli možnost být seznámeni,“ dodal.

 

 

Hanzelkovi prý také připadá podezřelé, že OLAF nepočkal na rozhodnutí evropského soudního dvoru, nepočkal na stanovisko evropské ombudsmanky, a přesto nějaké stanovisko vydal. Řekl také, že holding dosud závěrečnou zprávu z vyšetřování nedostal.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že závěrečnou zprávu OLAF z vyšetřování zatím nečetl. Podle informací serveru Forum24.cz úřad dokument před Vánoci poskytl českému ministerstvu financí a premiér předpokládá, že materiál dostane i Agrofert, který se k němu podle něj poté vyjádří.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…