Kalousek se překvapivě zastal Sobotky. Podívejte se proč

10.09.2014 23:50

Odhalení portofolia, které nakonec ministryně pro místní rozvoj a budoucí eurokomisařka Věra Jourová, dostala přiděleno od předsedy Komise EU Jeana Claudeho Junckera, vyvolalo na české politické scéně živou diskuzi. Diskutovalo se o něm i v pořadu Události, komentáře.

Kalousek se překvapivě zastal Sobotky. Podívejte se proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Věra Jourová se připravovala na přebrání rezortu regionálního rozvoje či dopravy. Nakonec však dostala na starost spravedlnost, rovnost pohlaví a spotřebitelskou politiku. Pro ni samotnou to údajně bylo velké překvapení a chvíli jí trvalo, než se vnitřně přeorganizovala na jiné téma.

„Připravovala jsem se na dopravu, pak jsem počítala s regionálním rozvojem. Ale dnes, když jsem se seznamovala s přiděleným portfoliem, jsem poctěna,“ uvedla v pořadu České televize.

Předseda Evropské komise si jí prý zřejmě označil za někoho, kdo by zvládl takto náročné portfolium. „Pan Juncker bude šéf Komise a má zájem, aby měl fungující tým, tak mě přidělil k tomu, k čemu jsem se mu jevila nejlíp,“ přemítala Jorourová a zdůraznila, že se chce jí přidělené oblasti zhostit kvalitně.

Füle: Grilování před europolanci bude peklo

Štefan Füle, končící komisař pro rozšíření považuje Jourovou za silnou kandidátku, která přidělené portfolium zvládne, ačkoliv to bude vyžadovat velkou péči. Obhajoba před europoslanci pro ní ale prý bude velmi těžká. „Takhle na poslední chvíli se to dozvědět, zvláště když to nikdy nebylo seriozně projednávané, staví ministryni do nepříjemné situaci. To není jenom o biflování, je to o zhruba třiceti schůzkách, … paní ministryně to bude mít složité,“ konstatoval.

Kalousek versus Zaorálek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje získané portfolium za těžký debakl hnutí ANO. „To je od Babiše chucpe, že říká, že je to vina Sobotky, že to nevyjednal. Babiš trval na Jourové, ta má přitom nulovou politickou váhu, je to nepopsaný list. Je to nefér házet to po tomhle všem na Sobotku,“ myslí si.

„Je celá řada komisařů, kteří jsou překvapeni tím, co dostali. Německo například nedostalo místopředsednické křeslo. Je to systém – Juncker chce být silný předseda, proto rozdělil lidi tímhle způsobem,“ spekuloval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Miroslav Kalousek k tomu posměšně poznamenal, že šéfa Komise zná hodně let a takhle prý rozhodně Juncker neuvažoval. „Ujišťuji vás, že takhle neuvažoval. Portoflia odpovídala síle kandidátů a váze zemí. Rumuni, kteří vůbec neusilovali o regionální rozvoj, se na poslední chvíli dozvěděli, že ho budou mít,“ dokládal své tvrzení. Česká republika s tím, jakou dělá zahraniční politiku a jak silnou politickou váhu poslala do komise, podle něj prostě nemohla dostat silné portfolio.

 

 

 

 

 

 

reklama

autor: luš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…