Kampaň proti hmyzu. Sami chtěli kloktat savo a pojídat odčervovadlo, padlo z koalice

30.04.2023 11:26 | Ze sítí

Vedle vysokých cen potravin a války na Ukrajině hýbe Českem v posledních dnech i debata o tom, zda je v pořádku baštit cvrčky a další hmyz. SPD je ostře proti a tvrdí, že tuto praxi Česku vnucuje Brusel. Vládní politici naproti tomu tvrdí, že nejde o nijak zásadní téma a každý může jíst, co je mu libo. Zkritizovali přitom Andreje Babiše (ANO). A nejen jeho.

Kampaň proti hmyzu. Sami chtěli kloktat savo a pojídat odčervovadlo, padlo z koalice
Foto: Repro Youtube
Popisek: Asijské tržiště s jedlým hmyzem - ilustrační foto

V Česku je v posledních dnech velmi živo kolem tématu pojídání hmyzu.

V poslední době pojídání brouků proslavily dvě zprávy. Jednak to, že nově se do mouky může přidávat prášek ze cvrčků, „díky“ unijnímu nařízení. A kauza pekárny Slovanka z Krnova. Její majitelka se rozhodla vyhlásit, že nepeče z ukrajinské mouky, ale kromě toho na ceduli byl i přeškrtnutý cvrček, tedy celkem jasné znamení, že v této pekárně se brouci do mouky přidávat nebudou.

 Své k tématu řekl např. dobrodruh Dan Přibáň. „Lidstvo jí hmyz už tisíce let a firmy produkující potraviny z hmyzu fungují už dlouhé roky. Je to normální jídlo, které jí ten, komu to chutná a neřeší to,“ tvrdí Přibáň. Přibáň s firmou spolupracuje a jeho limitovaná edice cvrčků stojí 649 Kč za 80 g.

Do této debaty se svou troškou do mlýna přispěl i poslanec Jiří Kobza (SPD) na svém facebooku. „Tak mi to hmyzí šílenství připomíná čínský experiment s vrabci, kdy v rámci ochrany úrody vybíjeli vrabce, aby jim úrodu příští rok sežraly housenky, které by jinak sežrali právě ti vrabci. Soudruzi, kontrolní otázka: Když lidi začnou jíst cvrčky, jak to ovlivní potravní řetězce? Kdy začnou aktivisté protestovat proti jejich chovu v těsných klecích? Kdy se objeví heslo: Zachraň sýkorky, nejez cvrčky? Jsem snad sám, komu připadá, že se svět zelených zbláznil?“ napsal Kobza.

Jiří Kobza promlouvá

Tvrdými slovy na toto téma nešetřil ani neúspěšný prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Šílenci z Evropy vymysleli zase něco nového. Že místo normálních potravin budeme jíst hmyz. Představte si! Hmyz přidaný na seznam schválených evropských potravin má nahradit maso. Podle studií budí odpor. To jsem ještě neviděl. Takže tady je nějakej... larvy potemníka moučného, to by se mělo dávat do potravin, a dokonce není ani povinnost to označit. Viděl jsem reportáž na Nově, dali to lidem sníst, no ale potom, když jim řekli, co to je, tak se netvářili vůbec. A představte si, že jediná země, podle té reportáže, která má zákon, aby lidi věděli, že takovéhle, nevím, jak to nazvat, takovéhle věci, které bych já v životě nedal do pusy, tam jsou, je Maďarsko. No zase ten Viktor, peklo,“ zmínil Babiš na svém facebooku.

Koaliční politici naproti tomu říkají, že téma hmyzu a potravin je „až příliš zveličováno“.

„Jde o součást jídelníčku mnoha světových kuchyní a logicky se o něm uvažuje i do budoucna. Samozřejmě platí to samé, co u jiných potravin – musí být řádně značeny včetně obsahu a musí být upozorněno na případné alergeny a další látky. Politickou kampaň proti hmyzu vedou často lidé, kteří ještě nedávno doporučovali kloktat savo a pojídat odčervovadlo pro koně, což mi přijde naprosto bizarní,“ napsal CNN Prima News předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v souvislosti s tématem pojídání hmyzu udeřila na Andreje Babiše. I na šéfa SPD Tomia Okamuru.

„Ze cvrčků jako povinné přísady do našich jídel mohl být jen takový nevinný hoax, který vyvolá pousmání se nad absurdností – kdyby se ho nechopili politici, jako jsou Andrej Babiš či Tomio Okamura, a nedali mu absurdní množství pozornosti. Takových hoaxů a dezinformací se denně vyprodukují stovky. Kdo zná dezinformační kuchařku, ví, že k úspěchu jsou zapotřebí tzv. užiteční idioti,“ vyjevila Gregorová Markéta.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa se ke své kolegyni přidal. „Máme tu hoax, který protievropští politici šíří nejen u nás, ale třeba i v Polsku a v Rumunsku. Na potravinách musí být ze zákona uvedeno složeni, není tedy možné utajeně prodávat hmyz a vydávat to za něco jiného. S pány Babišem a Okamurou jsem kdykoliv připraven se vsadit, aby dokázali svá lživá tvrzeni o utajovaném pojídaní hmyzu – poražený nechť sní pytlík cvrčků,“ navrhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nakonec pirátství tvrdí, že to byl Hoax, dezinformace. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMarymary , 30.04.2023 15:29:49
Není náhodou také Hoax zvyšování daní? A to samé snížení důchodů? Signály a Deštníky? Piráti a co ty slibované byty? To jste také vypustili Hoax?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…