Kandidát na prezidenta bojuje za pivaře i proti zákazu panáků v hospodách

19.09.2012 12:09

Kandidát na prezidenta a milovník piva Ladislav Jakl ve své prezidentské kampani oslovuje na propagační fotografii pivaře, odpůrce prohibice a zákazu kouření i kritiky vysoké spotřební daně.

Kandidát na prezidenta bojuje za pivaře i proti zákazu panáků v hospodách
Foto: red
Popisek: Kandidát na prezidenta Ladislav Jakl

„Chcete mezi kandidáty jen ty, co pijí šampaňské, koňak, cizokrajná vína nebo kávičku?“ ptá se na plakátu v pivním hospodském zátiší a v tričku jeho oblíbené hospody Magistr Kelly sugestivně Jakl.

Někdo, kdo chápe problémy hospod

„Nebo někoho, kdo rozumí pivu a bojuje za něj? Někoho, kdo chápe problémy hospod a bojuje proti zákazům kouření a omezování otevírací doby? Kdo bojuje proti spotřební dani, kvůli které nám zakazují dát v si v hospodě panáka?“ prozrazuje část svého programu.

Jakl pro ParlamentníListy.cz vysvětlil svůj odpor k vysokým daním, který uvedl na příkladu piva. „Nejde jenom o DPH, ale jde i o spotřební daň, která se třeba u vína neplatí, zatímco pro pivo ano, což nepovažuji za spravedlivé. Již dva roky se spotřební daň vypočítává způsobem, který je pro kvalitní piva z mikropivovarů nevýhodný, protože se nepočítá podle alkoholu a hloubky prokvašení, ale podle stupňovitosti, podle hutnosti piva, abych to jednoduše přeložil. To je pro ta zajímavější piva nevýhodné. A ty výpočty se mají, jak jsem slyšel, pro pivo ještě zhoršit, protože se nemá vypočítávat stupňovitost na počátku kvašení, ale až na konci, což hlavně postihne piva, která jsou dokvašovaná. Čili takovými postupnými krůčky se pivo dále znevýhodňuje proti jiným nápojům. Nemyslím, že to způsobí útěk k levným pivům, ale určitě to ohrozí a už ohrožuje hospody, hlavně na venkově, kde hospoda je centrem společenského života. Ten trend, že si lidi raději koupí domů lahváče, protože to je levnější, pokračuje a další zásahy vlády tento trend umocňují a je to škoda,“ míní Jakl.

Vinařská lobby

Podle Jakla má spotřební daň na pivo, nikoli na víno, historický důvod a to, že ještě v nedávné minulosti byla naprostá většina piva vyráběna v obrovských pivovarech, a tak se daň snadno měřila a snadno vybírala.

„To už dnes dávno neplatí, je zde 130 mikropivovarů a několik desítek malých regionálních pivovarů, které svou velikostí nepřesahují průměrnou velikost producenta vína v České republice. Další věc je, že existuje dobře motivovaná a dobře organizovaná lobbistická skupina vinařů, zatímco pivovarníci a pivaři na sobě vždy nechali dříví štípat. To považuji za velmi nespravedlivé a velmi nelogické. Protože pokud má vůbec existovat spotřební daň, tak kvůli regulaci spotřeby, čili pak by bylo logické to zdaňovat a regulovat podle obsahu alkoholu v jednotlivém nápoji. Je pak nelogické, že se platí daň z lihu u lihovin, daň z piva, ale u alkoholu, který je uprostřed v objemu alkoholu, tedy u vína, se daň neplatí. Navíc víno je mohutně dotováno a podporováno. Někdo bude namítat, že vinaři platí příspěvky do vinařského fondu, to ale považuji za úplnou zvrhlost. Tady bych se za ně přimluvil a také bych to zrušil,“ řekl Jakl.

Blbá prohibice

Tajemník prezidenta republiky kritizuje i prohibici. „Ministři potřebovali vykázat nějakou činnost, aby se národ uklidnil, že vláda opravdu bojuje proti otravám. Místo nalezení zdroje a zničení zásob umí jediné. Zakázat milionům lidí panáka na ulici. Plošný zákaz rozlévaného alkoholu u stánků je blbost,“ napsal Jakl.

A vyjmenoval důvody, proč je to blbost: Metyl byl i ve zboží z kamenných obchodů. Jen to přesune poptávku po „zaručeně domácích“ samohonkách značky Utrejch. Lidi si na podzim nedají u stánku už ani grog, ani někde na horách. „Ukaž státu problém, vymyslí zákaz,“ dodal Jakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…