Kardinál Duka vysvětluje poselství papeže Františka ke Dni uprchlíků

30.08.2017 16:46

Papež František připravil poselství ke dni uprchlíků 14. ledna 2018. Protože se kolem tohoto prohlášení objevila řada zavádějících informací, kardinál Dominik Duka se rozhodl uvést ho na pravou míru. Na svých osobních webových stránkách.

Kardinál Duka vysvětluje poselství papeže Františka ke Dni uprchlíků
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Kardinál Dominik Duka uctil památku padlých československých parašutistů.

Dominik Duka se rozhodl vysvětlit poselství papeže Františka ke Dni uprchlíků. V první řadě zdůraznil, že je třeba jasně rozlišovat mezi migranty, uprchlíky a nelegálními migranty. Duka připomněl, že uprchlík je člověk ohrožený na životě, kterému hrozí smrt, vězení či hlad, a proto prchl ze své země. Naproti tomu migrant není přímo ohrožen na životě, ale hledá lepší ekonomické a sociální podmínky k životu. A pak je tu nelegální migrant, který nemá doklady, nemůže prokázat svůj status a vstupuje do země bez povolení.

„Neexistuje možnost statutu uprchlíka či běžence pro zločince, teroristu apod. Migrace, která je neregulovaná a bez kontroly, ohrožuje společnost destabilizací, revolučními převraty a případně možnou okupací,“ píše Duka.

Celé prohlášení naleznete zde.

„Papežský dokument se dotýká problému uprchlíků a migrantů v celosvětovém měřítku, jejich počet je kolem 50 milionů, z toho polovina jsou děti a dospívající. Základní myšlenka dokumentu vychází z pojetí člověka, jeho lidské důstojnosti a svobody, jak ji chápe křesťanská civilizace a také i katolická církev. Věta, která hovoří o ‚ústřednosti člověka‘ podle Novinky.cz, je povrchní zkratkou v důsledku špatného překladu: ve skutečnosti jde o zásadu ústředního postavení lidské osoby, jak ji formuloval papežův předchůdce Benedikt XVI. Z této perspektivy je třeba chápat i formulaci, že ‚osobní bezpečnost jednotlivce má přednost před národní bezpečností‘. Křesťanská antropologie nepovažuje člověka za anonymní či bezprecedentně individuální existenci, ale za bytost, která má právo na ochranu života. Technicky vzato, jednotlivý uprchlík nemůže ohrozit bezpečnost státu jako takového,“ pokračuje Duka.

Papežova slova se prý týkají uprchlíků a legálních migrantů, takže první zástupce Boha na Zemi prý nemá na mysli nelegální uprchlíky a teroristy. Uprchlíkům je podle papeže a také podle kardinála Duky třeba pomáhat skrze velké organizace, jako je OSN, po světě se dnes pohybuje na 50 milionů lidí a z toho polovinu tvoří děti. Těm je třeba pomoci, ale především tak, že pošleme pomoc do sousedních zemí těch států, ze kterých uprchlíci odcházejí v obavě o svůj život. Uprchlíci a migranti by navíc do sousedních zemí měli přijít jen na omezenou dobu, než se situace u nich doma zlepší.

Nakonec Duka zdůrazňuje, že uprchlíci a mgranti musejí ctít zákony země, ve které jsou přijati.

„Takto přijatí migranti a uprchlíci musejí nejen přijmout zákony a zvyklosti zemí, které je přijímají, ale mají být přijímáni jen tam, kde je reálná jejich integrace do společnosti, zdůraznil nejednou ve svých projevech papež František. Poselství vychází z textů papežů Pia XII., sv. Jana Pavla II. a Benedikta XVI., zájem o pomoc uprchlíkům a migrantům je trvalou snahou katolické církve. Církev jako taková nemá řešit bezpečnostní či vojenský aspekt problému, ale má zvednout hlas pro obranu těchto lidí a jejich důstojnosti,“ uzavírá kardinál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…