Karel Janeček chce „spravedlivost“. Obrátil se na Ústavní soud. Ale s výsměchem

22.12.2022 20:52 | Ze sítí

Miliardář Karel Janeček, jehož se Ministerstvo vnitra rozhodlo nezaregistrovat jako kandidáta do lednových prezidentských voleb, se domáhá „spravedlivosti“. Vnitro mu neuznalo část podpisů. Na svém twitteru oznámil, že se s věcí obrátil na Ústavní soud (ÚS) s tím, že to dělá i pro všechny občany. Se zlou se ale potázal, lidé mu vzkazují, že je „trouba“ a mají ho „u prdele“.

Karel Janeček chce „spravedlivost“. Obrátil se na Ústavní soud. Ale s výsměchem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Janeček

Nejvyšší správní soud (NSS) nakonec některé podpisy vrátil do hry, ale i přesto se Janeček nedostal přes zákonnou hranici padesáti tisíc uznaných občanských podporovatelů. Podání stížnosti oznámil Janeček v pátek na Twitteru. „Právě jsem podal ústavní stížnost. Pro spravedlivost a všechny občany České republiky,“ napsal Janeček.

 

 

Podle dřívějšího vyjádření si je jistý tím, že nasbíral více než padesát tisíc podpisů pro svou kandidaturu na prezidenta a vnitro při kontrole jeho petičních archů vyřadilo některé podpisy neoprávněně. Významná část z nich podle vnitra nebyla uznána na základě špatných pravidel, uvedl.

Pro Janečkovu stížnost, jak se ukazuje, lidé nemají příliš pochopení. Pod jeho tweetem se diskuse plnila jednou kritikou za druhou.

„Pro mě jste teda nemusel,“ rýpl si do Janečka, který to podle svých slov žene k soudu i pro ostatní lidi, komentátor z Hospodářských novin Petr Honzejk.

 

 

Jiné reakce měly daleko tvrdší znění: „Přestaňte laskavě s tím za všechny občany ČR. Mně jste totálně u prdele,“ vzkázala jedna z komentujících.

 

 

Kromě toho na Janečkovu adresu zazněla i přízviska „pošahaný“ a „blázen“. „Karle... sám jsi dost blázen a jen ses obklopil tlupou kejvajících oslů. Nikdy jsi neměl sebemenší šanci bejt prezident. Nejsi státník, nejsi diplomat. Jsi jen bohatej pošahanej matfyzák,“ vyslovil se Martin Buchert.

 

 

A byla mu vyčítána i samotná gramatika v oznámení. „Říká se spravedlnost, troubo,“ uvedl muž představující se jako člen Pirátů.

 

 

„Normální člověk, co podá zfalšované celé archy podpisů, by se měl tvářit, že se nic takového nestalo, a doufat, že lidi zapomenou. A ne se v tom šťourat,“ napsal diskutér Jiří Voseček. Jiní Janečkovi psali, že svou stížností bude Ústavní soud zbytečně zatěžovat.

 

 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Janeček začátkem prosince sklízel výsměch i za to, že na vnitru úředníci vyškrtli jeho vlastní podpis. Úřadu vadilo nečitelně uvedené číslo jeho občanky, kdy dvojku zapsal jako jedničku. Chybu udělal Janeček i v adrese. V reakci na to ho lidé označovali za „dysgrafika“.

NSS minulý týden v úterý oznámil, že zrušil dvě rozhodnutí Ministerstva vnitra, které původně neregistrovalo Karla Diviše kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Denisu Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo.

V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Janečkův podnět ale soud zamítl. Sice uznal několik stovek podpisů, které vnitro původně nezapočítalo, ani tak se ale Janeček nedostal přes požadovanou hranici 50 000 občanských podpisů.

Na soud se plánuje obrátit také Rohanová. Předseda ÚS Pavel Rychetský minulý týden ČTK řekl, že soud udělá vše pro to, aby o případných stížnostech nezaregistrovaných kandidátů na prezidenta rozhodl včas, tedy ještě před lednovými volbami, i když není vázán žádnými lhůtami.

„Učiníme vše pro to, aby se mohlo konat jak první, tak posléze druhé kolo prezidentské volby v řádném termínu,“ řekl Rychetský. První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…