Katalánsko: Velká hrozba pro EU. Stávkují i fotbalisté. Drsná slova z Moskvy. A strašlivé zjištění pro Západ, pokud jde o Rusko

03.10.2017 11:41

Napětí mezi Katalánskem a španělskou vládou nepolevuje. Dnes probíhá v Katalánsku generální stávka, ke které by se měli připojit také fotbalisté slavného klubu FC Barcelona. Jako jedna z mála zemí vyjadřuje snahám Katalánců podporu Rusko.

Katalánsko: Velká hrozba pro EU. Stávkují i fotbalisté. Drsná slova z Moskvy. A strašlivé zjištění pro Západ, pokud jde o Rusko
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Katalánci se nehodlají smířit s násilným potlačením svého práva zúčastnit se referenda o nezávislosti, při kterém bylo zraněno okolo devíti set lidí. Internetem se šíří poměrně brutální obrázky ze zásahu španělské policie, která nešetřila skutečně nikoho. Jak píše britský deník Guardian, stávka by se měla dotknout letecké i vlakové dopravy a připojit se k ní přislíbilo i vedení fotbalového klubu FC Barcelona.

Již včera se kriticky k zásahu policie vyjádřila barcelonská hvězda a dlouholetý fotbalový reprezentant Španělska Gerard Pique. Před novináři se mu při zmínce o násilnostech do očí draly slzy a mistr světa i Evropy se coby „hrdý Katalánec“ nechal slyšet, že pokud by snad byly jeho politické názory pro fotbalový svaz problém, je připraven se vzdát reprezentace. Vedení klubu vyjádřilo podporu stávce a sdělilo, že žádný z klubových týmů nebude trénovat.

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

Ke stávce se připojí rovněž barcelonská univerzita či muzeum současného umění Sagrada Familia, které sídlí v bazilice navržené slavným katalánským rodákem Antoni Gaudim. Ve vysokou podporu stávky věří také katalánský vůdce Carles Puigdemont. Španělská vláda nicméně nehodlá referendum, ve kterém se při 42% účasti voličů údajně vyslovilo pro nezávislost asi 90 % lidí, uznat a označuje jej za „frašku“.

Zástupci Evropské unie doposud k incidentu nezvykle mlčeli a mezi prvními se nyní ozval prezident EU Donald Tusk, když vyzval vládu v Madridu, aby se zdržela dalšího násilí. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas potom apelovat na obě strany konfliktu, aby se vrátily zpátky k vyjednávání. Již včera vyšlo do ulic Barcelony několik tisíc lidí, aby při společném pochodu vyjádřili svůj nesouhlas s jednáním španělské policie.

Podle městské policie se pochodu zúčastnilo asi 15 000 lidí. Z davu se ozývaly hlasy, které srovnávaly brutální zásah španělské policie k dobám, kdy vládl ve Španělsku diktátor Francisco Franco. Právě za jeho vlády byli Katalánci omezováni ve všech směrech. Zatímco západní média i politici straní spíše španělské vládě, z Ruska přichází pro Katalánce hlasitá podpora. Kreml a jím ovládaná média srovnávají situaci s referendem na Krymu.

Svobodná Evropa: Ruská média v akci

Kreml podle webu Rádia Svobodná Evropa vyčítá Bruselu, že okamžitě neodsoudil zásah španělské policie, a některá ruská média spekulují nad tím, jestli „Brusel nenařídil vládě v Madridu prosazovat represivní opatření“. „Referendum ve Velké Británii bylo pro EU tvrdým políčkem a Brusel se nyní snaží zabránit každému dalšímu lidovému hlasování. Evropští byrokraté proklínají jen to samotné slovo referendum,“ napsal politický komentátor listu Izvestia Alexej Martynov s odkazem na Orwella.

Zákonodárce Andrej Klimov potom obvinil Západ z pokrytectví. „Zatímco nyní evropští vůdci k násilí ve Španělsku vesměs mlčí, tak před třemi lety nahlas vyzývali Kyjev, aby nezasahoval proti demonstrantům na Majdanu,“ uvedl Klimov. „V Katalánsku policie mlátila mírumilovné protestující, kteří ničím neprovokovali. Pozorovatelé OBSE to však ignorují. To je panečku demokracie!“ podivoval se podle Rádia Svobodná Evropa na Twitteru další ruský zákonodárce Alexej Puškov.

Washington Post: Rusko vyhrálo

Podle komentátorky Terezy Spencerové bylo použití síly jasnou chybou španělské vlády. „Ať už bude další vývoj jakýkoli, Madrid prohrál a Katalánsko od krvavé neděle 1. října není španělské. Rajoyova vláda na tomto území ztratila v očích značné části obyvatel legitimitu. A možná rovnou i v Baskicku a dalších oblastech, které nadvládu Madridu vnímají podobně,“ uvedla Spencerová v dnešním internetovém vydání Literárních novin.

Zcela jasno má jako obvykle „liberální“ americký deník The Washington Post, který za vším vidí Putina. V editoriálu s titulkem „Katalánsko uspořádalo referendum. Rusko vyhrálo“ redakce zmiňuje podporu katalánských „nacionalistických sil“ ze strany Ruska. „Moskva očividně vnímá katalánské hnutí jako nástroj k oslabení demokratického Západu,“ píše se ve včerejším editoriálu vlivného amerického deníku se zjevným odkazem na fakt, že pokud by se Katalánsko skutečně odtrhlo, zůstalo by mimo Evropskou unii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…