Kauza Nagyová: Přiznal se, přesto si stěžuje na obvinění

28.06.2013 6:58

Kauzu Jany Nagyové, vrchní ředitelky kabinetu expremiéra Petra Nečase, dostane na stůl úřad nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Všech osm obviněných si podalo proti obvinění stížnost. Učinil tak i mimo službu postavený šéf vojenských zpravodajců Milan Kovanda, který se ale paradoxně k trestné činnosti prakticky přiznal.

Kauza Nagyová: Přiznal se, přesto si stěžuje na obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

"Stížnost si podalo všech osm obviněných," potvrdil pro online deník Týden.cz olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Ten odmítl komentovat, zda kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začali stíhat některého z dalších lidí figurujících v policejních materiálech. Řeč je mimo jiné o některých členech vlády v demisi - premiéru Petru Nečasovi (ODS), ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nebo ministru průmyslu Martinu Kubovi (ODS).

Kromě toho má policie v hledáčku také vlivné lobbisty. Mezi nimi i Romana Janouška, Ivo Rittiga a Tomáše Hrdličku.

Probíhá vyslýchání svědků

Ištvan odmítl prozradit i to, kolik svědků míní vyšetřovatelé vyslechnout, aby pominuly důvody koluzní vazby, která je na obviněné uvalena z toho důvodu, že by mohli ovlivňovat další osoby. "To nebudu nijak komentovat," prohlásil Ištvan. Zákon policii v tomto směru dává lhůtu tři měsíce.

Celá kauza se točí kolem blízké Nečasovy spolupracovnice Jany Nagyové, která podle policie nechala vojenskými zpravodajci nezákonně sledovat Nečasovu manželku Radku a organizovala uplácení exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře. V tom měl být zainteresován také Roman Boček. Obvinění jsou i tři lidé z Vojenského zpravodajství - Milan Kovanda, který je jako jediný stíhán na svobodě, Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…