Kauza takzvané justiční mafie, která se vlekla dlouhé roky, skončila smírem

23.02.2015 12:09

Dlouholetá kauza takzvané justiční mafie skončila smírem. Na dotaz ČTK to uvedla poslankyně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD). Pražský vrchní soud schválil dohodu, podle níž musí někdejší představitelé justice vrátit Benešové zhruba 370.000 korun, které jim zaplatila na základě předchozího rozsudku. Poslankyně pak nevezme zpět svou dřívější soudně nařízenou omluvu za výroky o "justiční mafii".

Kauza takzvané justiční mafie, která se vlekla dlouhé roky,  skončila smírem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

"Prostě jsme to ukončili. Vrchní soud by to pořád jenom protahoval, nikam by to nevedlo. Ať si tu omluvu nechají. Obrázek si o tom stejně každý udělá sám," řekla Benešová.

Případ takzvané justiční mafie začal už v roce 2007, kdy Benešová pronesla na adresu své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké, exministra spravedlnosti Pavla Němce či náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka výroky, kterými je spojila s ovlivňováním některých případů - například kauzy někdejšího vicepremiéra a současného senátora Jiřího Čunka. Sedm lidí, které zmínila, na Benešovou následně podalo žalobu na ochranu osobnosti.

To, že se Benešová musí omluvit a uhradit náklady řízení, stanovil pravomocně pražský vrchní soud v roce 2011. Podle odvolacího senátu totiž výroky zasáhly do osobnostních práv žalobců a neprokázalo se, že by tvrzení o justiční mafii mělo reálný základ. Nejvyšší soud však toto rozhodnutí následně zrušil jako nesprávné s tím, že ústavní činitelé by měli strpět vyšší míru kritiky než řadoví občané. Vrchní soud měl proto nyní znovu zvážit, zda kritika z úst Benešové nebyla přípustná.

Grygárek, kterému jsem se musela omluvit jako prvnímu, je teď stíhán

"Někteří už mi peníze vrátili, ostatní teď vyzveme," popsala Benešová současnou situaci. Podotkla, že jednou učiněnou omluvu by už stěží vzala zpátky. "Dějiny nicméně hovoří jasně: pan Grygárek, kterému jsem se musela omluvit jako prvnímu, je teď stíhán. Tady vidíte, že pravda se u nás těžko nalézá," uzavřela poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti.

Grygárek, který býval vrchním státním zástupcem v Praze a od roku 2007 zastával na pražském vrchním státním zastupitelství funkci náměstka, čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Údajně nedal pokyn k řádnému objasnění případu praní špinavých peněz. Grygárek obvinění odmítá.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …