Kde jsou ty peníze? Orbán popsal poměry v EU

05.07.2023 8:17

MONITORING „Kam se poděly peníze?“ Evropská unie je podle maďarského premiéra Viktora Orbána na pokraji bankrotu. Ostrá slova na adresu unijních špiček pronesl maďarský státník v krátkém projevu před zahájením zasedání Evropské rady minulý týden. Zkritizoval politiku Evropské komise, která od členských států požaduje navýšení unijního rozpočtu o dalších 66 miliard euro. Peníze mají být podle návrhu využity na migraci, finanční pomoc Ukrajině a zvyšování platů eurokratů. Orbánova slova našla podporu i na české politické scéně.

Kde jsou ty peníze? Orbán popsal poměry v EU
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Toto je Brusel. Zde v Bruselu právě začíná summit premiérů. Všichni si kladou jednu otázku: Kam se poděly peníze?“ začíná maďarský premiér Viktor Orbán své krátké vystoupení, které zveřejnil na sociálních sítích před zahájením zasedání Evropské rady minulý týden. Prezidenti a předsedové vlád sedmadvaceti členských států se opět sešli v belgické metropoli, aby probrali rozsáhlou škálu aktuálních témat, od ukrajinské války až po migraci. Evropská komise předtím koncem června požádala národní vlády o dalších 66 miliard euro pro navýšení unijního rozpočtu. „Rozpočet využíváme více než kdy jindy,“ nechala se slyšet předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. „Dnes přicházíme s velmi cíleným a omezeným návrhem, který je naprosto nezbytný,“ uvedla dále. Finanční částka má být mimo jiné využita na migraci a unijní granty pro Ukrajinu. Požadavek komise na další peníze od členských států se však nesetkal s pochopením maďarského ministerského předsedy.

 

 

„Komise předložila návrh na změnu rozpočtu, v němž žádá členské státy o další obrovskou částku v řádu stovek miliard (forintů). Vyvstává následující otázka: Jak k této situaci došlo? Jak mohli přivést Evropskou unii na pokraj bankrotu? Zde jsou větší položky. Chtějí od členských států žádat 50 miliard eur, které mají dát Ukrajině, když ani nedokážou vyúčtovat peníze, které jsme jim dosud dali. Chtějí od členských států spoustu peněz na zaplacení úroků z půjček Evropské unie, které si dosud vzali. Polsko a Maďarsko dosud z těchto půjček neviděly ani haléř. To je mírně řečeno lehkovážné chování,“ reagoval Viktor Orbán na požadavky komise ve svém vystoupení.

„Chtějí, abychom jim dali více peněz na migraci – ne na ochranu hranic, ale na příchod migrantů. A samozřejmě nezapomněli ani na sebe: Žádají miliardy eur na zvýšení platů byrokratů v Bruselu,“ prohlásil Orbán. „Maďarský postoj je jasný. Nejprve chceme vědět, jak byly vynaloženy peníze, které jsme jim dosud dali, a pak chceme odpověď na otázku, kdo je zodpovědný za to, že přivedl Evropskou unii na pokraj bankrotu,“ uzavřel svůj projev.

Slova maďarského premiéra našla podporu i na tuzemské politické scéně. Orbánovo vystoupení ocenil předseda mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl, který na svůj facebookový profil napsal, že podepisuje každé slovo. „Máte moje slovo, že pokud bych někdy byl premiérem této země, že bych jednal stejně jako Orbán. To je totiž to, co Česká republika nutně potřebuje,“ míní Rajchl, jehož strana letos na jaře uspořádala dvě protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jo, orbán má všechno to,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 05.07.2023 9:03:37
co našemu světovému státníkovi signalistovi a kecalovi chybí

|  14 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…