Kde ta totalita v Polsku skončí? Děsuplné pojednání od Veroniky Pehe

06.08.2017 16:04

Nad situací v Polsku se ve svém komentáři na serveru a2larm.cz zamyslela redaktorka Veronika Pehe, jež dříve působila v polské redakci webu Political Critique.

Kde ta totalita v Polsku skončí? Děsuplné pojednání od Veroniky Pehe
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Prezidentské veto sice pozastavilo radikální justiční reformu, Právo a spravedlnost ale pokračuje v dalších antidemokratických krocích,“ uvádí Pehe. Zároveň dodává, že poté, co polský prezident Andrzej Duda vetoval dva ze tří kontroverzních justičních zákonů, zájem médií o situaci v Polsku opadl. Znepokojovat by nás však neměly jen zákony, jež se těší pozornosti zahraničních médií, dodává.

„Ne jedna justiční reforma, ale souhrn těchto změn, dějících se v rámci rádoby demokratického procesu, může způsobit, že budoucí vlády budou mít velký problém navrátit Polsko do demokratických kolejí. Zároveň jsou neblahou inspirací pro okolní státy v regionu,“ podotkla a poukázala například na kroky ničící životní prostředí či prosazující pronatální rodinnou výchovu do škol.

„Publicista Adam Leszczyński se v posledních dnech na stránkách deníku Krytyka Polityczna zamýšlel nad tím, jak bude PiS dále postupovat a jak bude vypadat ‚normální polská diktatura‘. Nehrozí ovšem radikální opatření typu zavírání hranic, která si spojujeme s autoritářskými režimy před rokem 1989, vládní strana bude postupovat méně okázale. Jedna z poslankyň PiS například pohrozila, že po prázdninách se vláda ‚pustí‘ do soukromých médií. Podle Leszczyńského může PiS soukromým médiím, často vlastněným zahraničními investory, zásadně znepříjemnit život například zvyšováním daní, větším počtem kontrol na pracovištích či osobními útoky na konkrétní novináře,“ zmínila Pehe. V hledáčku Kaczynského vlády jsou pak i neziskové organizace, říká.

Závěrem se pak zamyslela nad kárným řízením, které zahájila s Polskem Evropská unie. „Její šance usměrnit PiS jsou ale poměrně nízké,“ dodala. A co tedy podle ní zbývá?

„Někteří komentátoři vidí naději v konfliktu uvnitř PiS, který vyvolalo veto prezidenta Dudy. Ten nyní upadl u Kaczyńského v nemilost, našel si ale i své zastánce mezi vlivnými stranickými politiky. Velké změny přesto očekávat nelze. Součet hlasů pro opoziční strany soustavně dosahuje v průzkumech menšího počtu než podpora vládní strany. Současnou vládu by tak skutečně mohla ohrozit snad jedině generální stávka,“ zmínila s tím, že takovéto řešení ještě není na pořadu dne. „Dokud polská vláda nepodnikne krok, který reálně ohrozí i její skalní voliče, nemá opozice větší šanci uspět,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…