Kdo a proč doporučil Mlejnka Rakušanovi. A právě teď? Bývalý zpravodajec navádí novináře k cíli

12.08.2022 9:51 | Rozhovor

„Chce mít vláda další měsíce ve funkci ředitele zpravodajských služeb osobu bez prověrky, kterou má mít, a ještě za této situace? To je opravdu tristní, jací dětinové a možná i hochštapleři nám vládnou,“ tvrdí plukovník ve výslužbě a bývalý člen Vojenského zpravodajství Jiří Wagner.

Kdo a proč doporučil Mlejnka Rakušanovi. A právě teď? Bývalý zpravodajec navádí novináře k cíli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Wagner

Mnoho otázek a málo odpovědí vzbuzuje odhalení, že nový ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek měl kontakty se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, kterého vyšetřovatelé označují za hlavu organizované korupce v kauze Dozimetr. Od podezřelého jmenování až po bezpečnostní prověrku. Mlejnek tvrdí, že šlo o obchodní jednání, ale podle Jiřího Wagnera, bývalého zpravodajce, vše ukazuje na úpadek českých zpravodajských služeb. „Nejpřekvapivější je, což nikdo nevysvětlil a novináři se neptali, proč vůbec došlo ke změně? Proč vyměnili bývalého ředitele Marka Šimandla za Mlejnka? A proč zrovna nyní?“ upozornil Wagner na načasování.

Za zásadní považuje informaci, kdo a proč Petra Mlejnka doporučil ministru vnitra Vítu Rakušanovi jako vhodného kandidáta na šéfa ÚZSI a zapochyboval, zda s tímto nápadem přišel ministr sám. Wagner nevyloučil ani možnost, že byl Mlejnek Rakušanovi někým podstrčen. „To je jedna z možností, na to by se měli ptát novináři, ale úplně to tím zavání. Proč ho Rakušan jmenoval, proč zrovna nyní v červnu, když jsou ve vládě teprve půl roku? A kdo ho doporučil?“ vyjmenoval redakci.

Wagner: Rakušan je buď největší šéf, nebo největší hlupák

„Rakušan tvrdí, že o kontaktech Mlejnka s Redlem věděl. Byl by úplným hlupákem, kdyby přiznal, že o kontaktech nevěděl, musel by rezignovat a odvolat Mlejnka. A jestliže o kontaktech věděl, a přesto jmenoval Mlejnka do funkce, tak je to úplně odporné. Vláda schválila změnu na postu šéfa ÚZSI 1. června a akce Dozimetr byla spuštěna 15. června. Rakušan měl automaticky zastavit jmenování Mlejnka, dát mu stopku a říci, že je napřed nutné prověřit, co se tady děje,“ uvedl Wagner.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
Za nesmysl označil tvrzení ministra vnitra, že posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné – tak se totiž vyjádřil pro Seznam Zprávy. Wagner však zdůraznil, že Rakušan nemohl vědět, zda Redl nepáchal trestnou činnost už v době, kdy se s Mlejnkem stýkal. „Nechci nijak hanit Rakušana, ale jak jako ministr vnitra jedná a působí, tak buď je největší šéf v pozadí a snaží se z toho vyvlékat, anebo je naopak ten největší hlupák, který má kolem gang, který využívá ministra vnitra, aby je jmenoval a podle nich tahal za nitky. Oba případy jsou špatné a oba jsou na rezignaci. A jestliže nerezignuje Rakušan, tak se podívejme na premiéra Petr Fialu. Ti lidé nevědí, co se kolem děje,“ sdělil Jiří Wagner. 

Prověrka na přísně tajné pro Mlejnka? Nemožné

Za samostatnou kapitolu pak považuje bezpečnostní prověrku nového šéfa ÚZSI. Mlejnek má prověrku stupeň tajné a zažádal si o prověrku pro stupeň přísně tajné – tu pro svoji funkci potřebuje. „Pokud vím, tak Mlejnek byl více let v civilu a tajnou prověrku musel dostat v civilu. Záleží také, co uvedl do dotazníku a jak se prověrky provádějí. Ale spousta materiálů je ve stupni přísně tajné a ředitel zpravodajských služeb musí mít nevyšší stupeň utajení – potřebuje řešit nejzákladnější a neutajovanější věci a řešit je se spojenci. Z hlediska podstaty si nedokážu představit, že má ředitel nižší prověrku než například jeho podřízený analytik,“ vysvětlil Wagner.

Ministr Rakušan ani Petr Fiala nemají podle něj proč čekat, jak nyní dopadne prověrka Petra Mlejnka na nejvyšší stupeň: „Prověrka je passé, tu mu teď nikdo v průběhu trestního stíhání nedá – a pokud ano, je něco špatně.  Vůbec to nemusí znamenat, že je snad Mlejnek zapojen, ale jde zkrátka o nutné opatření. Není to hon na čarodějnice, jak uvedl Rakušan, ale standardní opatření, kdy se Mlejnkovi nic neděje – jenom odvolání z funkce, kde nemusel vůbec být. Mně Rakušan s dalšími nechali odstranit web a zmařili mi podnikatelskou činnost, to je ten skutečný hon na čarodějnice,“ poznamenal Wagner. 

Co se ještě objeví?

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
Aby současný ředitel ÚZSI získal potřebnou prověrku, považuje za vyloučené. „Fiala, Rakušan a Jurečka tvrdí, že Mlejnek má požádáno o bezpečnostní prověrku na přísně tajné a orgány ho prověří a jasně řeknou, zda je schopen a zda je bezpečnostně bezúhonný. To je blbost, jestliže se stýkal s někým, kdo je trestně stíhaný a ten měl navíc kontakty s Krejčířem, pak si nedokážu představit, že by získal prověrku na přísně tajné. Rakušan měl říci: Odvoláme tohoto člověka, nemůže dostat bezpečnostní prověrku, dokud trestní řízení s těmi, s kým se znal, neskončí. Co my víme, co se ještě objeví? To nikdo neví, riziko existuje a nemůžeme doufat, že se už nic nestane,“ zauvažoval bývalý člen Vojenského zpravodajství.

Zároveň vyjádřil obavy, že prověrka může trvat několik měsíců, pokud ji už nyní kvůli posledním událostem nezastavili. „Chce mít vláda další měsíce ve funkci ředitele zpravodajských služeb osobu bez prověrky, kterou má mít, a ještě za této situace? To je opravdu tristní, jací dětinové a možná i hochštapleři nám vládnou,“ podotkl.

A na závěr shrnul informace. Ředitel ÚZSI nemá potřebnou bezpečnostní prověrku, stýkal se s lidmi, s nimiž probíhá trestní stíhání, a když nastala akce Dozimetr, ministr vnitra nereagoval a jmenování Mlejnka nestopnul. A ještě přiznal, že věděl o stycích s Redlem. „Je naprosto otřesné, co se tady děje. Premiér Fiala to musí vysvětlit, ale je jen žvanil a nastrčený panák a neví, která bije. Chce být jen milován a chválen, to je všechno. Chovají se jako přestárlé děti a je problém, že lidé je neprokouknou dříve. Teď se ukazuje, kdo je kdo,“ dodal Jiří Wagner.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…