Kdo si to maso bude moci dovolit? Budeme jíst polské? Okamura varuje, co má přijít vinou EU

13.04.2019 20:02

Cena vepřového masa v následujících měsících rapidně stoupne a zdraží až o pětinu. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se kvůli tomu na sociální síti zlobí a příchází s vlastním výkladem, proč se tak děje. Vinu hází na Evropskou unii, která podle něj zničila české zemědělství. 

Kdo si to maso bude moci dovolit? Budeme jíst polské? Okamura varuje, co má přijít vinou EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina uvedl, že cena vepřového masa na evropském trhu stoupá. Od poloviny března do současnosti u jatečně zpracovaných prasat o zhruba pětinu, u jednotlivých samostatně obchodovaných částí i o 40 procent. V následujících měsících vepřové zdraží i v obchodech, možná až o pětinu.

Podle údajů Českého statistického úřadu od začátku tisíciletí klesly počty chovaných prasat v ČR ze skoro 3,7 milionu na loňských 1,56 milionu. Tomio Okamura neváhal ve svém facebookovém příspěvku ukázat na původce těchto problémů. Zničení našeho zemědělství je podle jeho slov jen důsledkem našeho vstupu do Evropské unie a společné zemědělské politiky EU. „Za současné nekvalitní potraviny, které zde konzumujeme, můžeme tak poděkovat Bruselu,“ zdůraznil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Čeští zemědělci totiž podle Okamury nebyli schopni konkurovat zemědělcům z EU, kteří dostávali mnohem větší dotace. Následně připomněl alarmující data. V roce 1990 bylo v ČR pět milionů prasat a nyní jich je necelých 1,6 milionu. U skotu je pokles ze 3,5 milionu na 1,4 milionu. „Čili nám sem pak dovážejí nemocné hovězí z EU, které nám ještě zakazují kontrolovat,“ poznamenal šéf hnutí SPD.

Naše potravinová soběstačnost je dle jeho názoru minulostí. „V celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %. Z vepřového masa dovážíme už přes 50 % naší spotřeby! Drůbežího masa dovážíme 20 %, stejně tak vajec. Dovážíme brambor a ovoce ročně kolem 25 %, zeleniny 65%…“ přiblížil.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

A jaké navrhuje řešení? Podporu našich českých zemědělců a ochranu klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a hnutí SPD bude podporovat potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, ekonomické či migrační krize, míní Okamura.

Voliče proto vybízí, aby je přišli podpořit ke klíčovým volbám do Evropského parlamentu 24. a 25.května letošního roku. A jako jednu z mnoha věcí jim slibuje, že v Evropském parlamentu pak řeknou společně jasné ne i dvojí kvalitě potravin a spotřebního zboží. „Ať z nás přestane EU dělat odpadkový koš!“ dodal na závěr.

V následné diskusi začali lidé hledat možnosti, jak se vysokým cenám za vepřové maso vyhnout. Naďa Macková vidí jako řešení maso nekupovat. Stejné prý neví, čím je to „svinstvo“, které se k nám vozí, nakažené. Maso podle ní nahradí pohanka a jiné potraviny. „Přeci nám stále někdo nebude diktovat, co máme dělat a doslova žrát,“ rozčílila se a podotkla, že českého za chvíli nic neuvidíme a aní nevěří tomu, že volby něco změní. Hlasy se podle ní stejně falšují.

Poláci si budou mnout roce, očekává Jiří Chudý. Kdo to má do Polska kousek, bude tam prý nakupovat. I jemu se prý vyplatí tam zajet, jelikož skoro vše je tam daleko levnější. „Dnes jsem koupil krkovičku á 130,- kč a v Polsku vyjde na 75-85 kč,“ dal za příklad.

Miluše Müllerová Nováková souhlasí s tím, že nás EU dostala na kolena, ale to už dávno. A to prý tím jak rozhodují kolik smíme vypěstovat, kolik chovat zvířat aj. Pokračovala se slovy, že jsme zdecimovaná zem i velkým vývozem dřeva za hranice. Je toho názoru, že nejsme už dávno soběstačná země a takovou nás chtějí mít, abychom na nich byli závislí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…