Kdo věří veřejnoprávním médiím, je naivní. V Německu i u nás. Obsáhlé pojednání Petra Žantovského

14.01.2016 10:38

Názory, že veřejnoprávní média jsou jedinou hrází proti komerčnímu nebo politickému zneužití sdělovacích prostředků, jsou naivní. Dokázala to aféra německé veřejnoprávní televize ZDF, která několik dní vůbec neinformovala o masovém sexuálním násilí, ke kterému docházelo o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus se nad celou aférou zamýšlel mediální analytik Petr Žantovský. Text jeho komentáře, určený původně pro Český rozhlas, převzal také server Neviditelný pes.

Kdo věří veřejnoprávním médiím, je naivní. V Německu i u nás. Obsáhlé pojednání Petra Žantovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Žantovský připomněl, že německá veřejnoprávní televize ZDF „pozdržela“, jak celou věc kulantně označila Česká televize, informace o masovém silvestrovském sexuálním násilí, k němuž došlo v Kolíně nad Rýnem.

Podle Žantovského se ZDF zjevně spolehla na politicky korektní cenzuru. „A doufala, že se věc vyřeší v tichosti, aby nepadlo ani smítko na vládní garnituru, která má přijímání utečenců na vlajce,“ uvedl Žantovský. Jenže vše nakonec i díky německým regionálním médiím a politikům brzy prasklo.

Ostuda ZDF je podle analytika tak monstrózní, že se může snadno stát, že její stín padne na celý projekt veřejnoprávních médií nebo aspoň formu, jakou je dnes provozován.

Celý text včetně audionahrávky je ZDE

„Jestliže totiž po léta přívrženci tohoto modelu mediální služby říkají, že je to jediná hráz proti komerčnímu a/nebo politickému zneužití sdělovacích prostředků, tento případ je ukázkou naivity podobných tezí,“ myslí si Žantovský.

Připomněl ale i další případ, v němž se cenzury dopustila pro změnu česká veřejnoprávní média. „Už počátkem září 2015 v téže německé veřejnoprávní televizi ZDF vystoupil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (rodem Němec) a v souvislosti s migrační otázkou řekl toto: ‚Potřebujeme ducha evropského společenství. A v případě nutnosti to musí být vynucené silou. Nemůže být, a já patřím k lidem, kteří to říkají, abychom ve 21. století globalizaci a globální problémy řešili nacionalismem. V tom okamžiku je třeba zabojovat a je třeba říci, že v případě nutnosti budeme proti jiným bojovat, abychom dosáhli svého cíle.‘“

Česká mainstreamová média, včetně veřejnoprávních, o Schulzově výroku neinformovala

Žantovský k tomu podotkl, že se možná jen špatně díval, ale neví nic o tom, že by o této přímé a nedvojsmyslné pohrůžce silovým útokem na neposlušné (např. ty, co se dívají kriticky na německou a eurounijní přistěhovaleckou politiku) naše mainstreamová média (včetně veřejnoprávních) v tom čase informovala.

Přitom je to podle Žantovského v podstatě vyhlášení absolutní svrchovanosti bruselsko-berlínského panství nad Evropou. „Stačí, když nějaký eurounijní potentát označí jakýkoli politický projev nesouhlasu za ‚nacionalistický‘, a je zde důvod k silovému zásahu,“ varoval analytik.

„Veřejnoprávní média se musí, spolu s veřejností, znovu důkladně zamyslet nad smyslem a povahou své existence. Mají-li sloužit politikům a jejich zájmům, jako v těchto případech ZDF, nebo veřejnosti a jejich úplné a objektivní informovanosti,“ uzavřel Petr Žantovský své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…