Kdy můžeme čekat další protesty proti Babišovi? Prý na Palachovo výročí...

26.11.2018 21:35

Vláda Andreje Babiše přečkala parlamentní hlasování o nedůvěře. Ale co bude následovat? O tom se rozepsal komentátor serveru Reflex.cz Bohumil Pečinka ve svém sloupku pro server E15.cz. Politická situace se podle něj zcela jistě bude nadále vyhrocovat. Příčinou je prý velký společenský přetlak, který nemůže najít své vyústění. „Babiš tuhle politickou krizi nevyhrál, jen ji odsunul do blízké budoucnosti,“ říká.

Kdy můžeme čekat další protesty proti Babišovi? Prý na Palachovo výročí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Skutečným vládcem v české politice je už od loňských voleb koalice ANO, SPD a KSČM, připomíná Pečinka s tím, že právě ona udává tón v debatách a určuje směr politického vývoje. Za aktivní podpory prezidenta. To, že jsou momentálně ve vládě zástupci ČSSD, a ne Okamura, je podle něj Babišův pokus o zahraničněpolitické vyvažování. „Taktické hlasování, v němž ČSSD zrovna odešla ze Sněmovny, na tom nic nezmění,“ zdůraznil a dodal, že opozice by si neměla nic nalhávat.

„Stačil už způsob, jakým většina opozičních poslanců i politických pozorovatelů naskočila na nesmyslnou diskusi o ‚plánu B‘,“ píše Pečinka a poukázuje na slova, která prezident i premiér neustále opakovali: Když nevíte, co bude po pádu Babišova kabinetu, nemůžete shodit vládu. „Politická hra je však úplně jiná. O ‚plánu B‘ mohu v politice i v podnikání teoreticky uvažovat a dělat předběžné dohody, ale nejdříve musím provést ‚plán A‘,“ míní komentátor.

Jen málokdy se podle jeho názoru před tahem A říká, jaký bude tah B, jelikož vyzrazovat další strategii předem bývá obvykle nesmysl. Opozici prý tak chyběl spíše někdo, kdo by jasně řekl: Běžte s plánem B kamsi, tady stojí absolutně nedůvěryhodná osoba v čele státu a nejdříve budeme hlasovat o jejím dalším setrvání.

Jinde hlavní vládní koalice cítila ohrožení svých pozic a snažila se krizi kolem svého lídra nějak řešit, u ANO to však neplatí. „To je ve skutečnosti politickou divizí jedné firmy a nehledí dál než na budoucnost spojenou se svým předsedou,“ doplnil Pečinka.

„Výsledkem poslední politické krize je, že se bude stupňovat také rétorika té ‚druhé‘ části společnosti, která se v krizi postavila na Babišovu stranu, ta se snaží vnutit národu představu, že jde o puč,“ uvedl komentátor a připomněl, že hlasovat o nedůvěře nebo demonstrovat na náměstích je přirozené právo opozice stejně jako kriticky naladěné veřejnosti.

„Pokud tato krize nevyřešila nic, je logické, že společenský přetlak bude eskalovat,“ je přesvědčen Pečinka a dodává, že to nejspíše bude už v době lednového výročí upálení Jana Palacha, případně kolem voleb do europarlamentu a podzimního třicátého výročí sametové revoluce. „Ne. Andrej Babiš tuhle politickou krizi nevyhrál, jen ji odsunul do blízké budoucnosti,“ uzavírá komentátor.

Původní text ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…