Kdyby Rusové obsadili Ukrajinu... Schwarzenberg vyrazil mezi lidi a vyslovil tam mrazivá slova. Kalousek nato poslal vzkaz dnešním třicátníkům

28.03.2017 16:17

REPORTÁŽ Snížit daně a povinné odvody, aby cena práce nebyla v Česku až tak vysoká, má v úmyslu při svém případném volebním úspěchu vedení TOP 09. Na druhé straně chce vychovávat odolné občany, zvláště ze střední třídy, kteří si budou spořit na důchod i na těžká období hospodářských krizí a z určité části si budou hradit také zdravotní péči. Takto prezentoval Miroslav Kalousek i s částí svého předsednictva svoji Vizi 2030 na ostravském mítinku. Ve zmíněné koncepci čeští liberálové prezentují recept na to, jak z naší republiky vytvořit úspěšnou, prosperující zemi.

Kdyby Rusové obsadili Ukrajinu... Schwarzenberg vyrazil mezi lidi a vyslovil tam mrazivá slova. Kalousek nato poslal vzkaz dnešním třicátníkům
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Karel Schwarzenberg v Ostravě

„Nízké platy, které nemotivují zaměstnance k vyššímu výkonu nebo větší kreativitě, souvisí s tím, že v řadě odvětví se stala Česká republika skutečně montovnou pro finální výrobce z vyspělých západoevropských států. Musíme proto vybočit ze zaběhnutých kolejí a změnit strukturu naší ekonomiky. Teď k tomu máme šanci, můžeme pružně zareagovat na čtvrtou průmyslovou revoluci (Průmysl 4.0), kdy změníme své priority a budeme masivně podporovat vzdělání, inovace a vědecko-technický výzkum. Jestli nic neuděláme, tak budou naši lidé brát 40 procent mzdy německých zaměstnanců i za další desítky let,“ prohlásil v úvodu mítinku předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který také vysvětlil, že jejich Vize 2030 je střednědobá a vychází z plánování na více let, jak to prý běžně dělá většina lidí. Vedení TOP 09 v ní především sází na střední třídu (lékaři, právníci, IT a finanční specialisté, učitelé, vědci a podobně), jelikož ta je údajně základem společenské a ekonomické stability státu a svými daněmi financuje i sociální smír mezi chudými a bohatými. V Česku ale, stejně jako ostatní vrstvy obyvatel, „trpí“ vysokou cenou práce. Tu by TOP 09 chtěla upravit směrem dolů především snížením daňové zátěže zhruba o tři procenta, kdy jen na sociální pojištění by si lidé platili o čtyři procenta méně. Ovšem s tím, že na důchod by si pak poctivě spořili. „Kdo si hodně vydělá, může si pak na penzi dost našetřit,“ myslí si například místopředsedkyně topky Jitka Chalánková. 

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

„Ponížením daňové zátěže bychom mohli ušetřit až 36 miliard korun za jeden rok a takto získané finance by se vložily do potřebných oblastí, jako jsou například vzdělání či inovace. Omezila by se státní administrativa, jen za poslední volební období vzrostl počet státních zaměstnanců o 30 tisíc a občan to na zlepšení služeb ve veřejné správě vůbec nepoznal. Úspěšný stát není určitě ten, který vydojí z lidí co nejvíce daní a z Evropské unie co nejvíce dotací. Také je třeba si v období konjunktury vytvořit rezervu na horší časy, krize, a ne všechno rozházet, jak to dělá současná vláda,“ doplnil ještě předseda TOP 09 Kalousek.  

Karel Schwarzenberg: Nesmíme dopustit anexi Ukrajiny

V dalším průběhu mítinku představovali většinou místopředsedové TOP 09 další kapitoly své Vize 2030, kdy konkrétně rozebírali návrhy na zlepšení chodu jednotlivých odvětví českého hospodářství od legislativy státu přes obranu až po zdravotnictví či zahraniční politiku.

„Česko je šestou nejbezpečnější zemí na světě a my chceme i dále patřit mezi plnoprávné členy Evropské unie a Severoatlantické aliance. V NATO nechceme být černým pasažérem, ale dávat ze svého rozpočtu domluvená dvě procenta z HDP. Naše pevné místo je také v EU, kam směřuje víc než 80 procent našeho vývozu,“ uvedl první místopředseda strany Marek Ženíšek. Toho pak doplnil jeho stranický šéf, že Česká republika by měla výhledově přistoupit i k zavedení eura, což je podle něj spíše politický než ekonomický projekt, který je důležitý k tomu, abychom byli v té rozhodující skupině zemí EU. Na dotaz z publika, zda dokument Vize 2030 a její bezpodmínečné lpění na EU, která v posledních letech selhala jak v ekonomické, tak bezpečnostní oblasti, není chybou, předseda Kalousek odpověděl: „Jsou dvě cesty, jak k EU přistupovat. Buď ji můžete kritizovat za každé pochybení, anebo některé chyby tolerovat, protože členství v ní je pořád pro nás výhodné. To máte jako v solidním manželství po 30 letech. Někdy byste toho partnera poslal do háje, ale protože víte, že s jiným by to bylo ještě daleko horší, tak se nad některé jeho omyly povznesete.“

Naprosto stejnou řečí pak hovořil i čestný předseda TOP 09 a její spoluzakladatel Karel Schwarzenberg: „Nemá cenu dělat obstrukce jako Maďarsko nebo Polsko, musíme být s ostatními důležitými zeměmi v hlavním proudu EU, i když to dnes říkat není zrovna populární. Přimlouval bych se i za přijetí eura. Nesmíme být krátkozrací. Nedávno Angelu Merkelovou také kdekdo odepisoval, a ona před pár dny zvítězila v zemských volbách v Sársku,“ konstatoval nejoblíbenější politik TOP 09. Ten také vidí velké bezpečnostní riziko v Ruské federaci a apeloval na to, aby světové mocnosti včetně EU zabránily anexi Ukrajiny Moskvou. „Vladimir Putin označil za největší katastrofu pro Rusko ve 20. století zhroucení Sovětského svazu. Vidím v tom stejnou hrozbu, jako když Němci pociťovali frustraci ze ztráty území po první světové válce. Kdyby Rusové obsadili Ukrajinu, změnil by se poměr sil v naší geopolitické zóně, to nesmíme dopustit,“ dodal ještě zkušený diplomat s „modrou krví“.


Karel Schwarzenberg. (FOTO: Jan Štěpán)

Na důchod si budou muset lidé připlácet

Příznivci TOP 09 by také měli počítat s tím, že v případě úspěchu jejich strany si budou muset pro zajištění svých sociálních jistot i zdravotní péče sáhnout hlouběji do kapsy. Ze slov jejího předsedy totiž vyplynulo, že za návštěvy u lékaře i drobnější úkony by zavedl poplatky. Ze zdravotního pojištění by se hradily jen náročnější zákroky. „Dnešním třicátníkům na rovinu říkáme, že pokud si chtějí zajistit slušné stáří, musí si na přilepšení k penzi našetřit. My bychom dávali seniorům jednotnou nižší částku, která by slušnou existenci asi nezajistila. To vyplývá i z toho, že nám populace stárne a je čím dál tím méně aktivních lidí. Je to paradox, v Africe s nízkou životní úrovní se rodí mnoho dětí a v existenčně zajištěné Evropě je tomu právě naopak,“ informoval předseda Kalousek. 

V oblasti státní legislativy mají liberálové celkem jasno. Zrušili by řadu nesmyslných zákazů a regulací, včetně některých zákonů, které negativně postihují, alespoň podle nich, zejména střední třídu. Zavedli by také závazné lhůty pro soudní spory, aby lidé či majitelé firem nemuseli na rozsudky čekat řadu let. Člen předsednictva TOP 09 Martin Plíšek také kritizoval nedostatečný stav elektronizace ve státní agendě vůči občanům i podnikatelům. Odstranil by také praktiky, kdy údajně některá ministerstva si hrají na „vlastním písečku“ a špatně komunikují s ostatními institucemi. „Škoda jen, že s tím topka nezačala dřív, ještě si pamatuji, jak selhaly počítačové systémy na úřadech práce i sociálních odborech za úřadování jejich ministra Drábka a také na dopravních inspektorátech v době, kdy byli ve vládě,“ uvedl jako reakci na Plíškova slova jeden z návštěvníků besedy po ukončení celé akce.  

Nastávající volby budou rozhodující  

Miroslav Kalousek označuje jako zcela klíčové letošní parlamentní volby. Podle něj se Česká republika nachází na důležité historické křižovatce. „Voliči rozhodnou, jestli se budeme ubírat cestou demokracie a liberální politiky, anebo si zvolí vládu silné ruky třeba některého oligarchy. Měli by to opravdu dobře zvážit, jelikož to bude rozhodnutí, které se může týkat i příštích generací, tedy jejich dětí. My bychom chtěli získat alespoň 12 procent hlasů a máme k tomu dobré předpoklady. Kromě jiného jsme prakticky jedinou pravicovou stranou u nás s proevropskou politikou,“ dodal předseda TOP 09.


Miroslav Kalousek představil Vizi 2030. (FOTO: Jan Štěpán)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…