Kdybyste vy byl ministrem, pane Moravče... Takto ministryně Šlechtová oživila vážné téma dotací

03.05.2015 15:04

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za ANO a jeden z jejích předchůdců v úřadě, František Lukl z úřednické vlády prezidenta Miloše Zemana, diskutovali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o tom, jak to bude s čerpáním evropských dotací. Ministryně popisovala, o co doopravdy jde ve sporu o monitorovací systém, a Lukl ho vychválil takřka do nebes. Řeč přišla i na antimonopolní úřad.

Kdybyste vy byl ministrem, pane Moravče... Takto ministryně Šlechtová oživila vážné téma dotací
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně hned na úvod konstatovala, že to ve funkci vůbec nemá snadné. Křest ohněm pro ni představoval boj s Pražskými stavebními předpisy a jistě jí nepřidalo ani to, když na její resort dorazili policisté z protikorupčního útvaru a vyžádali si doklady k monitorovacímu systému.

Jak Šlechtová, tak Lukl ale považují za nejdůležitější, že je monitorovací systém připraven k práci. Ani Lukl ho prý v pozici ministra nepovažoval za problematický. Exministr navíc podle vlastních slov nechápe, proč Ministerstvo financí jako auditní orgán nedalo prostor také Ministerstvu pro místní rozvoj k vyjádření a vše šlo do Bruselu. Šlechtová dodala, že ministerstvo mělo prostor vyjádřit se k průběhu šetření, ale nikoliv k finální verzi zprávy. Pokud se v Bruselu ztotožní se závěry auditu, neproplatí Česku možná 252 milionů korun.

Bude to záležet na tom, jestli si v Bruselu přečtou jen samotný audit nebo i doprovodnou zprávu, kterou samostatně zaslalo MMR. „Evropská komise může potvrdit 252 milionů korun, může ale potvrdit i vyšší či nižší částku,“ upozornila ministryně. „Musím zdůraznit, že nejde o spor Babiš – Šlechtová,“ pokračovala. „To vy říkat musíte, to chápu,“ konstatoval Moravec, ale Šlechtová kroutila hlavou. „Je to spor příjemce dotace a auditního orgánu. Nebyl by to osobní spor, ani kdybyste tam seděl vy, pane Moravče,“ upozornila dáma.  

Bude Lukl novým šéfem ÚOHS?

František Lukl ocenil systém jako takový. „Je výborný a funguje velice dobře,“ nešetřil chválou z pozice starosty města Kyjova a také místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V závěru pořadu Lukl konstatoval, že by se nebránil, kdyby byl zařazen do užšího výběru na post šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zatím ho ale ani prezident, ani žádná z vládní stran v této věci neoslovili. Přitom není tajemstvím, že by ČSSD uvítala, kdyby na postu zůstal Petr Rafaj, zatímco ANO volá po změně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …