Když do pekla, tak na pořádným čertovi. To si prý nejspíš řekla ČSSD

21.04.2018 7:42

Sociální demokraté se rozhodli znovu jednat s hnutím ANO o vládě. Přesvědčila je nabídka pěti ministerstev, mimo jiné i resortu vnitra. Píší o tom Lidové noviny.

Když do pekla, tak na pořádným čertovi. To si prý nejspíš řekla ČSSD
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tak viditelně ustoupil, když ještě před několika dny bylo nemyslitelné, aby resort vnitra sociálním demokratům ponechal. Kvůli tomu mimochodem i minulá jednání zkrachovala. 

Jak uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček, nebylo to jednoduché rozhodování. „Obnovit jednání ještě neznamená, že do vlády vstupujeme. Ale odmítnout by znamenalo otevřít dveře vládě, která by se opírala o extremistickou stranu SPD,“ sdělil Hamáček. 

Kromě vnitra hnutí ANO sociálním demokratům nabídlo ještě ministerstvo práce, kultury, zemědělství a zahraničních věcí. Tichým společníkem dohody pak má být KSČM.

Celou dohodu s hnutím ANO pak posoudí sociální demokraté ve svém interním referendu. Nyní je tak na oranžových lídrech, aby dokázali přimět straníky v regionech, že jít do vlády je lepší než pobývat v opozici. Mnohým totiž vadí trestně stíhaná osoba premiéra. Zde bude v podmínkách dohody ustanovení, že případným prvoinstačním rozhodnutím o vině člena vlády koaliční smlouva končí. 

Součástí dohody mezi ANO a ČSSD pak bude i blokační menšina pro ministry ČSSD, aby je ANO v důležitých věcech nemohlo na vládě silově přehlasovat. 

Hlasování širšího vedení strany bylo těsné – pro pokračování s Babišovým hnutím hlasovalo 14 členů, proti pět a sedm členů se zdrželo.

„Podle informací LN patřili mezi odpůrce zástupci ústeckého regionu. Podle jiného zdroje LN blízkého vedení ČSSD má řízení odporu proti spolupráci s ANO na starost exministr vnitra Chovanec a jeho blízký spojenec a prezidentův klíčový muž Martin Nejedlý, který je považovaný za propagátora SPD Tomia Okamury ve vládě,“ píše tisk. Ten mimo jiné také uvádí, že ministrem vnitra by se měl stát Jan Hamáček, ministrem zahraničních věcí Miroslav Poche. 

Celé jednání pak okomentoval Martin Zvěřina. „Se sedmi procenty hlasů a s nejhorším volebním výsledkem od roku 1992 se ČSSD rýsuje možnost získat pět ministerstev ze čtrnácti, a to v koalici s partnerem, jenž ve volbách pobral čtyřnásobek hlasů. Jenže Andrej Babiš si chce splnit sen o premiérování, a tak tomu obětuje i vliv na další ministerstva, který bude vehementně uplatňovat KSČM i Miloš Zeman,“ konstatuje v dnešním vydání Lidových novin.

Následně se ptá, zda to stojí zúčastněným za to. „Proč tradiční strany očekávají, že budou těžit z toho, že si vytrucovaly spolupráci Babiše s extremisty, a zároveň to pranýřovat? Proč si ANO myslí, že šéfově ambici se má podřídit vše? A nevymysleli to nakonec v Lidovém domě nejlíp, když vsadili na přísloví: Když do pekla, tak na pořádným čertovi?“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…