Když neutáhneme opasky my, bude to na dětech. Senátoři hájili balíček. Zvlášť Vystrčil

08.11.2023 22:22

Senátoři dnes schválili vládní konsolidační balíček, který má pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Někteří členové horní parlamentní komory včetně jejího předsedy na sociálních sítích připouštějí, že pro ozdravení veřejných financí je potřeba udělat mnohem více, a hovoří o kompromisu.

Když neutáhneme opasky my, bude to na dětech. Senátoři hájili balíček. Zvlášť Vystrčil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miloš Vystrčil

„Konsolidační balíček prošel Senátem. Nejdůležitější zákon tohoto roku pomůže zlepšit žalostný stav veřejných financí a zmírní naši skluzavku do Řecka,“ uvádí na sociální síti X senátor Miloš Nový (TOP 09).

K ozdravení veřejných financí ale podle Nového nebude vládní konsolidační balíček stačit: „Není to ale všespásné, k nápravě veřejných financí musíme udělat mnohem víc. To říkám otevřeně,“ dodává.

Jeho stranický kolega, senátor Tomáš Czernin v této souvislosti zmínil „mandát pro působení našich vojáků v zahraničních operacích a prodloužení výcviku vojáků z Ukrajiny v ČR i v roce 2024“.

Rovněž dlouholetý senátor Zdeněk Hraba uvedl, že Senátem schválený konsolidační balíček není dokonalý, ale silně kompromisní. „Pokud si mám vybrat mezi dalším zadlužováním a bobtnáním státu a tímto – silně kompromisním – konsolidačním balíčkem, který aspoň začíná tuto situaci řešit, tak je volba jasná,“ zdůvodnil, proč balíček má jeho podporu.

O nutném kompromisu hovoří také šéf Senátu Miloš Vystrčil: „Konsolidační balíček jsem při hlasování v Senátu podpořil. Ne proto, že bych byl ze všech opatření v něm obsažených nadšený. Ne proto, že mám radost z utahování opasků. Podpořil jsem ho, protože je to cenný kompromis, který ukazuje naši ochotu a schopnost se v těžkých časech domluvit. Protože pokud bychom dnes nezačali šetřit, zítra a pozítří by tvrdě zaplatily naše děti a vnoučata. Protože v porovnání s rokem 2019 je dluh státu v přepočtu na osobu dvojnásobný a situace by se bez zásahu vlády jen zhoršovala,“ vysvětluje své zvednutí ruky pro tento balíček.

A ke kritickým hlasům Vystrčil dodává: „Rozumím různým výhradám, i já sám bych některé zákony řešil jinak. Odpovědná politika ale není o tom, dělat líbivé kroky, ani o tom, že dosáhneme stoprocentní shody. Je o hledání schůdných řešení velkých výzev, které hledí daleko za horizont dalších voleb. Doufám, že jsme k tomuto odpovědnému přístupu dnes v Senátu přispěli.“

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že si je jistý, že dopady balíčku nebudou tak dramatické, jak soudí autoři černých scénářů. Česká ekonomika je podle něj mnohem odolnější, než to vypadá, uvedl server iROZHLAS.cz.

Stanjura také uvedl, že v tuzemsku jsou nejmenší rozdíly mezi chudými a bohatými i nejméně mladých lidí ohrožených chudobou a také nezaměstnanost v zemi je dlouhodobě mimořádně nízká. Stejně jako předtím ve Sněmovně řekl, že stát potřebuje konsolidovat veřejné finance, které nejsou v dobré kondici. „Považuji tento návrh zákona za odvážný krok a velmi cenný kompromis,“ řekl. „Jsem přesvědčený, že návrh zákona je vyvážený,“ doplnil.

Jelikož předlohu senátoři schválili, nehlasoval už o návrhu na zamítnutí, který vznesl klub ANO a SOCDEM, ani o pozměňovacích návrzích.

Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu patnácti dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bohužel,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 09.11.2023 10:07:10
úspory z utažených opasků občanů nepůjdou na umořování státního dluhu, ale na peníze pro obranu a nákup předražených zbraní, na podporu Ukrajině a Ukrajinců, na politické a jiné zbytečné neziskovky, na stále bující státní byrokracii a zbytečné vysoké humanitní školy. Občané to vidí, a proto mají na vládu vztek, o jejich děti pětikolce tady vůbec nejde.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…