Když odmítáte solidaritu, tak vypadněte ze Schengenu. A na fondy už si nesáhnete, povolily Macronovi nervy

22.09.2018 20:20

Ústavní právník a vysokoškolský pedagog Jan Kudrna na sociální síti odsoudil prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na summitu v Salcburku o tom, že země, které v migrační otázce neprojevují solidaritu, by měly být vyloučeny ze schengenského prostoru.

Když odmítáte solidaritu, tak vypadněte ze Schengenu. A na fondy už si nesáhnete, povolily Macronovi nervy
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Svým proghlášením Macron narážel především na odpor zemí jako jsou Česko či Maďarsko v přijímání uprchlíků. „Země, které odmítají rozšíření Frontexu nebo solidaritu, opustí Schengen. Země, které nechtějí silnější Evropu, si už nesáhnou na strukturální fondy,“ zdůraznil Macron během neformálního summitu evropských lídrů v Salcburku.

Česká republika i Slovensko na summitu v uplynulých dnech kritizovaly nedávný návrh Evropské komise, k roku 2020 výrazně posílit pravomoci unijní pobřežní a pohraniční stráže Frontex a navýšit početně její personál na deset tisíc lidí. „Frontex vůbec nepotřebujeme,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Portál Politico uvedl, že Macronova slova mířila také na maďarského premiéra Viktora Orbána, který rozšíření Frontexu považuje za pokus o okleštění maďarského práva na ochranu vlastních hranic.

Macron ve svém prohlášení zmínil, že rozpory vytvářejí ty státy, které milují Evropu, jež umožňuje čerpat peníze ze strukturálních fondů a přispívá k prosperitě jejich občanů, ale zároveň odmítají respektovat veškerá dohodnutá pravidla a hlasitě opakují, že nehodlají přijmout ani jednoho migranta, informovala ČTK.

Ústavní právník Jan Kudrna si nad vyjádřením francouzského prezidenta povzdechl ve svém facebookovém příspěvku se slovy, že to snad ani není možné, že se stále dokola opakuje to samé. Poznamenal také, že pochybuje o tom, že na něco takového kývnou například Němci, aby se jim zadrhly dodávky do továren. Ale opakovat se to podle něj bude tak dlouho, až se toho někdo tady chytí.

„Škoda, že se nezamyslel pan Macron i paní Merkelová nad tím, co od Unie východní státy očekávají,“ poznamenal Kudrna a konstatoval, že Německo se neustále domlouvá ohledně energie s Ruskem. Kudrna si prý nevšiml ani toho, že by Merkelová někdy řekla: „Poláci, nebojte se, dodávky plynu do Varšavy jsou pro Německo stejně zásadní, jako dodávky plynu do Berlína. Garantuji je za všech okolností, Nord Stream 1 a 2 obslouží vždy a za všech okolností solidárně i vás.“

Co se týká francouzského prezidenta Macrona, poukázal Kudrna na to, že nikdy neřekl například: „Přátelé z východní Evropy, ničeho se nemusíte bát, obrana Suwalek je pro Francii jako obrana Paříže. Veškeré francouzské síly jsou vám k dispozici.“

Závěrem právník prozradil, co od Evropské unie čeká on sám. „Solidaritu ve strategických věcech. Tedy v obraně, energetických dodávkách, vnitřní otevřenosti,“ uzavřel s tím, že tady ti největší zastánci EU mluví přesně proti tomu, respektive nic pro pozitivní posun nedělají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…