Když se dva mají rádi, tak by jim stát neměl bránit. Ředitel festivalu Prague Pride chválil skvělou atmosféru pochodu hrdosti

16.08.2014 17:31

Bez zásadních incidentů se obešel karnevalový průvod gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů. Letos měl upozornit na problémy sexuálních menšin mimo Českou republiku. Kromě tisíců lidí v průvodu, který byl součástí festivalu Prague Pride, se ale v centru města sešli i křesťané. Ti dnes pro změnu demonstrovali za rodinu.

Když se dva mají rádi, tak by jim stát neměl bránit. Ředitel festivalu Prague Pride chválil skvělou atmosféru pochodu hrdosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

Účastníci pochodu se sešli v sobotu pod sochou sv. Václava a po 13. hodině vyrazili přes Příkopy a Revoluční ulici na Dvořákovo nábřeží. Pak nabrali směr na Letnou, kde je pro homosexuály a jejich příznivce připravený kulturní program. Policisté zatím zabavili pyrotechniku a řešili pouze drobné incidenty, včetně provokace skupinky lidí, která se posadila průvodu do cesty a nechtěla odejít. I tento případ se obešel bez potyčky nebo násilí. Průvod historickým centrem byl i letos vyvrcholením festivalu Prague Pride.

„Atmosféra je skvělá. Všichni jsou veselí a jsou rádi, že jsou tady. Myslím si, že přišlo tak 17 tisíc lidí,“ popsal ředitel festivalu Czesław Walek. „V letošním roce máme téma Mezi Východem a Západem. Chtěli jsme upozornit na situaci gayů, leseb mimo Českou republiku,“ dodal. Walek ale připomenul i domácí problémy. Uvítal by, kdyby se zákony republiky chovaly ke všem občanům stejně. „Když se dva lidé mají rádi, tak by stát neměl bránit tomu, aby byli spolu,“ dodal.

Česká společnost prý respektuje gaye a lesby

 Alegorické vozy, barevné balónky, kostýmy a množství transparentů. To vše patřilo i letos k tradičnímu pochodu. Loni přišlo asi 20 000 účastníků a podobný je počet i letos. „Jsou osoby ve společnosti, které neakceptují, že se dvě holky nebo dva kluci mají rádi, ale obecně si myslím, že česká společnost gaye a lesby respektuje,“ upozornil také Walek.

Do Prahy na dnešní den svolali ale pochod také křesťané. Ti chtěli dát pro změnu najevo to, že je pro ně nejdůležitější rodina, která je základem národa. Také proto nesl jejich průvod název Pochod pro rodinu. Jak informoval server iDnes.cz, akce se účastnil i šéf lidovců. „Je to pochod pro rodinu, není to pochod proti něčemu,“ upozornil vicepremiér ve své řeči, kterou pronesl nedaleko Stavovského divadla. „Exkluzivitu ve společnosti by měla mít rodina. Pro mě rodina není jenom papír,“ dodal Bělobrádek. Protest svolávala i některá extrémistická hnutí krajní pravice.

Prague Pride přinesl 117 akcí

Prague Pride 2014 nabídl víc než stovku kulturních, společenských i sportovních akcí s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou a možnost podpořit LGBT komunity z Východu. Už čtvrtý ročník festivalu se konal od 11. do 17. srpna a hlavním letošním tématem byla podpora LGBT komunit z východních zemí, které pochody hrdosti a podobné veřejné akce mít nemohou. Vyvrcholením festivalu byl právě dnešní pochod Prahou. Letošní Prague Pride svým jménem zaštítil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…