Když se řežou Babišovci. Přečtěte si pouze u nás, jak proti sobě bojují finance a místní rozvoj

25.04.2015 9:22

Mezi prvním náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem a ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou to pěkně vře. Wagenknecht nechal zauditovat zakázku na monitorovací systém dotací MS2014+ a poštval na ministerstvo protikorupční policii. Audit došel k závěru, že systém, který dodala firma Tesco SW, patřící bratru vlivného olomouckého politika Martina Tesaříka, Josefu Tesaříkovi, je značně předražený.

Když se řežou Babišovci. Přečtěte si pouze u nás, jak proti sobě bojují finance a místní rozvoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht představili dosavadní výsledky prověrky hospodaření resortů hnutí ANO

„Na základě výsledků provedeného auditu, při zohlednění všech aspektů, zjištění a  rizik, jsou hlavní zjištění následující: Podezření na podvod, kartelovou dohodu uchazečů a účelové, popřípadě netransparentní hodnocení nabídek v rámci veřejné zakázky na pořízení aplikace MS 2014+, nedodržení závazných postupů při realizaci veřejných zakázek, v jejichž důsledku nedošlo k výběru ekonomicky nejvýhodnějšího řešení,“ stojí v návrhu zprávy o auditu, kterou ParlamentníListy.cz exkluzivně získaly (viz příloha).

Ministerstvo pro místní rozvoj zakontrovalo stejně tvrdě. „Ministerstvo se důrazně ohrazuje vůči textu v části Celkový závěr, který formou manažerského shrnutí ještě ostřeji formuluje nepodložené a mnohdy spekulativní podezření, zjištění, rizika a závěry, které nejsou uvedeny v příloze vyplývající z provedeného auditu. Tato tvrzení nejsou nikde uvedena, nejsou ničím podložena nebo uvádějí prosté konstatování, ze kterého není zřejmé, jak toto konstatování má přispět k naplnění cílů auditu,“ stojí v příkrém vyjádření ministerstva vůči Babišovu hlavnímu auditorovi.

EXKLUZIVNÍ DOKUMENTY:


S reakcí přispěchala i sama napadená firma Tesco SW a podala trestní oznámení na členy auditního týmu Ministerstva financí, externí subdodavatele auditu, mimo jiné kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, vystavení nepravdivého potvrzení a zprávy a poškozování finančních zájmů Evropské unie a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Bitva to proto bude velmi tvrdá.

ParlamentníListy.cz mají dokumenty exkluzivně k dispozici

„Policie nevychází z ničeho, co se může nazývat audit. V současné době existuje pouze návrh auditu ze strany úředníků Ministerstva financí, k němuž se má vyjádřit MMR. Následně bude dokument předán Evropské komisi a až po jeho oficiálním zveřejnění je možné hovořit o auditu, v němž jsou zapracována všechna fakta a připomínky zúčastněných stran,“ konstatoval krátce po policejní šťáře na ministerstvu mluvčí společnosti Tomáš Jelínek.

Firmu Tesco SW vybrala hodnoticí komise na Ministerstvu pro místní rozvoj. Jejím šéfem byl tehdy náměstek ministra Jan Sixta. Vlivný úředník dnes šéfuje kabinetu ministra financí Andreje Babiše. A právě audit tohoto ministerstva zakázku kritizuje. Sixta však jakékoli pochybení odmítá: „Jsem přesvědčen, že výběrové řízení bylo připraveno s nejlepší možnou péčí. Jako člen hodnoticí komise mohu potvrdit, že hodnocení bylo podložené znaleckými a právními posudky. Tyto problémy neboli současný rozruch, způsobili nekompetentní auditoři,“ řekl Sixta České televizi. Policie má ale v hledáčku více vysoce postavených lidí z ministerstva a podezírá je i z přijetí úplatku.

Reakce MMR:



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…