Když šel Putin do války. Pavel Kopecký analyzuje bleskový konflikt, který „udělal“ Saakašviliho

14.08.2018 21:40

Ve středu 8. srpna uplynulo deset let od začátku několikadenní rusko-gruzínské války. Komentátor Pavel Kopecký se tak ve svém textu na serveru Neviditelný pes.cz rozepsal o tom, co se vlastně přesně v srpnu 2008 stalo a jaké byly důsledky. Poukázal také na to, že podstatnou roli v této události sehrál někdejší ukrajinský prezident Michail Saakašvili, jenž po Majdanu působil jako oděský gubernátor. „Podle některých to byl počátek převratu v zahraniční politice Ruské federace,“ uvedl Kopecký.

Když šel Putin do války. Pavel Kopecký analyzuje bleskový konflikt, který „udělal“ Saakašviliho
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Poté, co na Západě respektovaného prezidenta Borise Jelcina vystřídal u moci Vladimir Putin, jeho reformy autoritu Moskvy na mezinárodním poli nemálo posílily. Zájem o blízké zahraničí se zvětšil a Kreml dal jasně najevo, že přibližování NATO k jeho hranicím chápe jako znak potenciální agrese, připomněl Kopecký. To se pak také týkalo bývalé svazové republiky Gruzie, kde někdejšího Gorbačovova zaminira Eduarda Ševardnadzeho nahradil v čele státu po takzvané revoluci růží až nápadně proamerický Michail Saakašvili.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

„Jeho nejednoduchou éru charakterizovalo enormní zbrojení organicky propojené s finančními injekcemi USA,“ uvedl komentátor s tím, že i kvůli tomu paralelně rostlo napětí s Ruskem. Svárem mezi nimi prý byly zejména dvě odpadlické oblasti Abcházie a Jižní Osetie, kde žilo kulturně, etnicky i politicky odlišně identifikované obyvatelstvo než ve zbytku Gruzie. „Na jejich ‚hranicích‘ přibývalo ozbrojených konfliktů. Ruská federace, která držela nad separatisty ochrannou ruku, nabídla místním své občanství a nezůstalo jen u této provokace,“ dodal Kopecký.

Gordický uzel se prý rozhodla rozetnout Saakašviliho exekutiva, když se rozhodla zaútočit na chudobnou Jižní Osetii. Ostřelování těžkými zbraněmi přineslo ztráty na životech civilistů a agresi podtrhla dělostřelecká i raketometná palba vedená na oficiální mírové síly, jež tam udržovala Moskva, napsal Kopecký s tím, že její rychlý protiúder Gruzínce vytlačil z odpadlického území, načež byla poraženými požádána o příměří. „Putinovci ale žádost striktně odmítli a jejich útvary rychlým pochodem během pár dní pronikly asi padesát kilometrů od Tbilisi,“ doplnil komentátor.

Saakašviliho záměr obsadit cizí metropoli zabránila jedině Sarkozyho diplomatická návštěva Ruska, kde tehdejší francouzský prezident vyjednával jménem Evropské unie. Výsledky pak byly takové, že kromě toho, že separatisté vyhlásili nezávislost a Putinova vážnost posílila, utrpěla hodně Saakašviliho pozice.

„Ve vlasti byl po skončení funkčního období trestně stíhán, souzen i odsouzen. Nakonec musel hledat štěstí v mocenských strukturách Ukrajiny, kde roku 2014 proběhl protirusky zaměřený puč,“ dodal Kopecký s tím, že do určité míry to byla rovněž reakce na agresivní poselství, které NATO a EU vzkázal v Gruzii roku 2008 Kreml.

Původní text ZDE.

Protože porážka Gruzie byla totální, vyvstaly otázky, co přesně si Saakašvili představoval, když dospěl k rozhodnutí útok zahájit. Po přechodu ruských vojsk do protiútoku se objevovala také tvrzení, že boje zahájila Moskva. A takový pohled u mnohých přetrvává i přes skutečnost, že podle šetření nezávislé komise Evropské unie válku zahájila Gruzie. Nyní na příměří podepsané ruskou stranou 16. srpna dohlíží pozorovatelská mise Evropské unie.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…