Ke slušným lidem se člověk zařadí jen tehdy, bude-li blít na Rusko od rána do večera. A za vše může Putin a PL! Švihlíková sleduje povolební křik šokovaných „elit“

05.11.2017 15:58

Ekonomka Ilona Švihlíková se domnívá, že lid zklamal a ztratil důvěru elit. Píše o tom pro ČasopisArgument.cz v souvislosti s výsledky sněmovních voleb.

Ke slušným lidem se člověk zařadí jen tehdy, bude-li blít na Rusko od rána do večera. A za vše může Putin a PL! Švihlíková sleduje povolební křik šokovaných „elit“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

„Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny vyvolaly u některých skupin šok, ze kterého se musely vypsat. V článcích, které vznikly v hlubinách frustrace, se můžeme dočíst o nezpůsobilém lidu, který volí proti svým zájmům,“ píše úvodem Švihlíková a všímá si například toho, že se na pravici objevily návrhy na omezení volebního práva. „V tzv. kulturní levici se kromě úpění nad osudem liberální demokracie hledá viník,“ dodala ekonomka.

Zmínila také to, že probíhá i reflexe u politických stran. „Hlavní problém jsou ovšem voliči. Takže bývalí i současní poslanci sociální demokracie a komunistů vědí, že občané ‚toho budou litovat‘, aktivisté píšou, že teď (sic!) už nevěří na aktivitu zdola (vědí vůbec, že demokracie znamená vládu lidu?) a horečně se vybírá nový ‚předvoj‘, který elektorát zkultivuje, nebo, jak jsem se dočetla nedávno, vytvoří si levicový elektorát (ano, taky mi to připomíná vytvoření nového, socialistického člověka),“ sdělila. 

  • Původní text ZDE

Reakce na výsledky voleb podle jejích slov dokladují hlubší a silnější tendence, které je potřeba brát velice vážně.

Ve svém textu se zaměřila například na velké problémy Evropské unie a NATO. „Čím více upadá moc USA (odchod hegemona), tím více je potřeba nahlas hulákat o tom, že patříme na Západ, jedině na Západ, se Západem na věčné časy a nikdy jinak. Kdo si to nemyslí, kdo si dovolí kritizovat EU, NATO a jeho působení, nebo ‚úžasný‘ nápad na navýšení zbrojních výdajů na 2 % HDP, je ‚ruský šváb‘. Podobně jako v předchozím případě, kdy se zkoumalo působení v KSČ, vaše, i rodičů (nespočtu, kolik novinářů se mě s nenávistným pohledem ptalo, jestli jsem byla v KSČ, jestli rodiče byli atd. atd. – univerzální odpověď z mé strany byla, že my jsme byli vždycky jenom u husitů), tak se nyní zkoumá, jaký máte vztah k Rusku, někdy i k Číně,“ poznamenala se slovy, že ke slušným lidem se člověk zařadí snad jen tehdy, bude-li blít na Rusko od rána do večera.

„Některá média na to mají své lidi, u kterých mám pocit, že mají snad jakousi povinnou kvótu – minimálně jedna negativní zpráva o Rusku a Číně denně. To, že tento tlak vyvolává svým humpoláckým provedením, minimálně v českém národě, přesný opak, teď nechme stranou,“ dodala.

Zároveň také zmínila, že ve veřejném prostoru se to údajně hemží xenofoby, šovinisty, fašisty a nacisty. "Nikdo se moc nenamáhá tím, kde se najednou všichni ti lidé vlastně vzali, i když je pravda, že některé části kulturní levice vědí, že je potřeba kontrolovat média, zakazovat, cenzurovat a že za vše na světě, včetně špatného počasí může Putin a Parlamentní listy," sdělila. 

„Nechci končit svůj článek zvoláním Bertolta Brechta o tom, že ti, kteří lkají nad výsledky voleb, si musejí zvolit nějaký nový lid. Nebo se ironicky ušklíbnout nad těmi, kteří by ten lid (ty fašisty!) tak rádi revolučně vedli, ale lid za nimi jaksi nejde. Mám obavy z toho, že štvanice kvůli výsledku voleb dále zesílí,“ uzavřela Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…