Ke strážníkům je ode dneška možné nastoupit už v 18 letech

01.01.2018 12:13

Do služby k obecní policii mohou lidé nastoupit už v 18 letech místo dřívějších 21 let. Změnu přinesla novela zákona o obecní policii, která dneškem nabývá účinnosti. Lhůta pro pravidelné přezkušování obecních policistů se prodloužila ze tří na pět let, napsala ČTK.

Ke strážníkům je ode dneška možné nastoupit už v 18 letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zóna, ilustrační foto

Ačkoli se věk pro nástup k obecní policii o tři roky snížil, zůstala podmínka maturitního vzdělání. Při nynější devítileté základní škole studenti obvykle dosahují maturity nejdříve v 19 letech. Se zbraní mohou strážníci sloužit až od 21 let.

Novela také rozšiřuje možnosti uzavírání smluv s obecní policií. Strážníci by nově mohli pomáhat při krizových stavech v jiných obcích než v regionu, kde daná obecní policie sídlí, i při velkých společenských nebo sportovních událostech či demonstracích.

Při projednávání novely se diskutovalo o možném omezení pravomoci strážníků měřit rychlost vozidel. Návrh předpokládal, že by kompetenci měli jen v domovské obci, nikoli i mimo ni na základě veřejnoprávních smluv, Sněmovna ale nakonec pravomoc nezúžila.

Nová vláda v programovém prohlášení uvádí, že je třeba obecní policii více zapojit do integrovaného záchranného systému a činností souvisejících se zajištěním vyšší bezpečnosti občanů, a to ve spolupráci se státní policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …