Kissinger: Trvalé napětí s Čínou? Ne. Ale musíme se zastat okolních států

25.07.2022 8:24

Devětadevadesátiletý zkušený matador americké diplomacie Henry Kissinger, který se narodil v Německu, ale jako Žid po nástupu Adolfa Hitlera k moci uprchl s rodinou do USA, poslal vzkaz současnému americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Varoval ho před nekonečným udržováním napětí ve vztazích mezi USA a Čínou.

Kissinger: Trvalé napětí s Čínou? Ne. Ale musíme se zastat okolních států
Foto: Nakladatelství Prostor
Popisek: Henry Kissinger

Heinz Alfred Kissinger, americký diplomat, historik, mediální komentátor, politik a politolog německého a židovského původu, poslal varování americkému prezidentovi Bidenovi. Nabádal ho, aby ve vztazích s Čínou postupoval stejně flexibilně jako jeden z jeho předchůdců Richard Nixon, za jehož časů byl Kissinger ministrem zahraničí a v této pozici v 70. letech usiloval o oteplení vztahů s komunistickým Pekingem.

V rozhovoru pro agenturu Bloomberg Kissinger prohlásil, že flexibilitu je třeba nastolit i ve vztazích EU a Ruska. Konstatoval také, že se Čína nesmí stát hegemonem ve svém koutu světa, státy v okolí Číny podle něj potřebují nějakého dalšího partnera v zahraničí. „Tyto státy potřebují nějakého přítele vně tohoto regionu,“ poznamenal s tím, že takovým přátelským národem mohou být právě Američané. 

„Je samozřejmě důležité zabránit hegemonii Číny nebo jakékoli jiné země,“ zaznělo doslova z Kissingerových úst.

Na druhé straně by měl podle Kissingera Biden vzít v potaz „trvalost Číny“. S Čínou se podle jeho názoru budou Spojené státy potýkat dlouho a Kissinger dal najevo, že považuje za nerozumné, aby šlo o styky prostoupené permanentním napětím.

„Biden a předchozí administrativy byly příliš ovlivněny domácími aspekty pohledu na Čínu," citovala dál Kissingera agentura Bloomberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…