Klasnová před diváky tajemně: Stopy vedou ke Kalouskovi

12.06.2012 22:22

Zaštiťovali se bojem s korupcí, přitom jim sněmovna vydala ke stíhání už třetího poslance. Věci veřejné. Zachrání skomírající stranu host Hyde Parku, místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která má ambice převzít vedení po Radku Johnovi?

Klasnová před diváky tajemně: Stopy vedou ke Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Nejnověji se Věci veřejné pustily do církevních restitucí. Kateřina Klasnová samozřejmě popírá, že by boj Věcí veřejných proti církevním restitucím a vládnímu daňovému balíku byl především snahou, jak zachránit stranické preference, které se pohybují na škále mezi nulou a statistickou chybou.

Podle VV není splněna ani podmínka toho, že církevní restituce se nebudou řešit na úkor priorit vlády. „Školství, dopravní infrastruktura, to všechno je odsunuto a šetří se tam. Paragrafové znění je zcela jednostraně výhodné pro církve. My chtěli, aby to finanční plnění bylo co nejmenší. Chtěli jsme, aby se vydaly lesy a polnosti,“ vysvětluje Klasnová důvody, proč její strana hodlá proti restitucím hlasovat.

Šťovíček věří vládě

Avšak nebyly by to ani Věci veřejné, kdyby se v jejich postoji nenašla skulinka. Jejich poslanec Milan Šťovíček hodlá hlasovat pro restituce. „Je to z důvodu, že věří slibu vlády, že se nebudou prolamovat těžební limity v Litvínově, což je zase závazek, který on dal svým voličům,“ obhajuje svého poslance Klasnová. V Hyde Parku uvedla, že se pokusí ještě Milana Šťovíčka přemluvit, aby vládě tolik nevěřil a vyžádal si od ní alespoň nějaký závazek.

Nedůvěry ve vládu má Kateřina Klasnová víc než dostatek. „Ve sněmovně se říká, že to, že pan ministr Kalousek na těch restitucích tolik lpí, není jen proto, že by byl dobrým katolíkem,“ naznačuje Klasnová možná korupční spojení s ministrem financí a místopředsedou TOP 09.

Možná právě teď se Věcem veřejným podaří získat alespoň něco zpátky ze svého protikorupčního lesku. Alespoň podle toho, jak místopředsedkyně této strany házela v ČT obvinění na všechny strany kolem sebe.

Kalousek. Ten za to může

Ministr financí jí zůstal trnem v oku. Přestože několikrát zdůraznila, že si nemyslí, že by politici měli podávat trestní oznámení na své kolegy, že práce politiků vězí jinde. Líčila v pořadu výsledky a šetření řady z nich.

Jedním z těchto případů bylo i poukázání na internetové sázení a kancelář Fortuna, kde Lukáš Jarolím podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Stopy směřují k Miroslavu Kalouskovi,“ tvrdí Klasnová.

Anketa

Který politik má "na triku" nejhorší kauzu?

6%
58%
32%
1%
hlasovalo: 5740 lidí

Korupce? I Peake

Za určitou formu korupce označila Klasnová i platformu Karolíny Peake. „My se držíme programu, platforma Lidem ne. Ono je to vidět už teď ve sněmovně, Karolína Peake by měla dbát například na prosazování zákonů,“ tvrdí Klasnová s tím, že ona pro přeběhnutí části poslanců VV pochopení rozhodně nemá.

„Pro mě neexistuje, že bych převlékla ten dres, politika není fotbal, nepůjdu k mančaftu, který platí lépe,“ řekla v ČT místopředsedkyně a možná budoucí předsedkyně VV.

V to, že by se její straně podařilo díky boji proti nepopulárním restitucím získat část svého voličstva zpět, ani Klasnová příliš nevěří.

Jsem duší opozičník

„Nemyslíme si, že bychom zvrátili náš obraz díky jednomu hlasování. Zažili jsme strmý vzestup a strmý pád. Já jsem duší opozičník, do koalice jsem jít nechtěla. Koalice je však vždycky otázkou kompromisu. A tam se nám řada úspěchů podařila,“ je přesvědčená Klasnová.

Facebookoví fanoušci Hyde Parku si nemyslí, že by je kdy Věci veřejné mohly znovu oslovit. „Duveru nema zadna vláda. W jsou lhari. John mel plnou hubu dinosauru a jak to skoncilo ? Vime vsichni,“ píše jeden z nich a další si s ním notuje.

„VV měli před volbami levicovější program než soc.dem a přesto se přiklonili k současné vládě.Je naprosto jasné i díky Bártovi o co jim šlo.Je jedno kdo bude předsedou VV ptz jestli nejsou Češi úplný paka (jako že jsou)tak si ta strana už na české politické scéně ani neškrtne,“ tvrdí další z facebookářů.

Čtyřicet dva procent hlasujících diváků, kteří poslali Kateřině Klasnové své pozitivní hodnocení, by s ním ovšem nesouhlasilo. A naděje přeci jenom živí i sama místopředsedkyně VV.

„Nemáme se za co stydět,“ vrací se Klasnová k účinkování VV v parlamentní politice. A tvrdí, že ona sama je duší bojovnice: „Čím je hůř, tím víc bojuju, věřím, že se vrátíme zpátky na výsluní.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pal

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …