Klaus: Vzpomínejme na vojáky, kteří zabili Heydricha

18.06.2012 16:57

Je povinností připomínat památku parašutistů, kteří v druhé světové válce připravili a uskutečnili atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, řekl novinářům prezident Václav Klaus po dnešním pietním aktu v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde parašutisté po obléhání nacisty před 70 lety zahynuli.

Klaus: Vzpomínejme na vojáky, kteří zabili Heydricha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Vzpomínat je podle Klause třeba i na pomocníky výsadkářů, kteří se rekrutovali z řad občanů tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. Atentát na Heydricha popírá mýtus o Češích jako a národu kapitulantů, podotkl premiér Petr Nečas.

Před pražským kostelem se již před desátou hodinou dopolední, kdy měl pietní akt začít, shromáždilo velké množství lidí. I přes horké počasí většina vydržela až do konce obřadu. "Považuji za naprostou povinnost nás všech, abychom na to vzpomínali, abychom si to připomínali," řekl Klaus k činu parašutistů. "A opět dnes musím říci, že byla překvapivě Resslova ulice plná lidí. To znamená, že těch, kteří na to nechtějí zapomenout, je mezi námi pořád dost a i mezi těmi mladšími generacemi. A to je moc dobře," ocenil prezident.

Je to velký okamžik dějin, řekl Nečas

Podle Nečase byl atentát na zastupujícího říšského protektora velkým okamžikem českých dějin. "Mimochodem popírá takový ten mýtus, který pejorativně někdy říkáme sami o sobě, že jsme kapitulantský národ. Tito muži nekapitulovali, bojovali skutečně do posledního náboje a nikdy se nevzdali," řekl novinářům Nečas.

Výsadkáři jsou vzorem pro mnohé současné české vojáky, ocenil ministr obrany Alexandr Vondra. Armáda má tak podle něj i nyní "na co navazovat". Prominentní nacista a jeden z hlavních architektů holokaustu Heydrich se stal faktickým pánem nad protektorátem v září 1941. Pomocí metody cukru a biče se mu z velké části podařilo omezit tuzemský protinacistický odboj. Atentát na Heydricha uskutečnili členové výsadkářské skupiny Anthropoid 27. května 1942. Heydrich sice útok přežil, ale o týden později podlehl infekci z utrpěných zranění.

Následkem úspěšně provedeného atentátu posílila pozice československé exilové vlády v Londýně. I díky němu západní mocnosti odstoupily od mnichovské smlouvy. Nacisté ovšem v reakci na zabití Heydricha vyvolali na území protektorátu teror, který vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …