Klaus by nás kritizoval, i kdybychom prohibici nezavedli, míní Kalousek

19.09.2012 17:58

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) „pochválil“ prezidenta republiky Václava Klause za jeho výroky o vládě. Prý by kritizoval v případě nezavedení prohibice. Podle Kalouska by už od příští středy měla platit vyhláška upravující požadavky na nové kolky. Od té chvíle by se mohl do obchodů postupně vracet tvrdý alkohol. Řekl to v rozhovoru se serverem Týden.cz.

Klaus by nás kritizoval, i kdybychom prohibici nezavedli, míní Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle Kalouska byl zákaz tvrdého alkoholu naprosto nezbytný v zájmu zdraví a bezpečnosti veřejnosti. Odmítl, že by bylo nelehké ze zákazu vystoupit. Ujistil, že vláda už na tom pracuje.

Prezident nezklamal. Ostře by nás kritizoval, i kdybychom prohibici nezavedli

„Pan prezident z mého pohledu nezklamal ve své politice posledních týdnů. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdyby vláda ten krok neudělala, pan prezident by se stejně vážnou tváří vládu ostře zkritizoval, že ho neudělala,“ myslí si Kalousek.

Kalousek předpokládá, že ještě ve středu večer podepíše vyhlášku upravující tvar, barvu a nápisy na novém kolku. Během několika dní by měla úprava vyjít ve sbírce zákonů a od středy příštího dne by měla nabýt účinnosti. Státní tiskárna pak může tisknout až milion kolků denně.

Jakmile výrobci a distributoři splní požadavky, alkohol se může vrátit

Jak rychle se alkohol objeví v obchodech, záleží na distributorech a výrobcích, kteří musí splnit požadavky ministerstva zdravotnictví. Podle Kalouska je teoreticky možné od příští středy prodávat tvrdý alkohol. Prakticky ale budou potřeba technické lhůty.

Kalousek se v rozhovoru pro Týden.cz ostře ohradil proti stínovému ministru Janu Mládkovi (ČSSD), podle kterého by měl vyvodit z kauzy osobní důsledky. „Pan Mládek je občan bez jakéhokoliv mandátu, nemá žádnou politickou odpovědnost. To znamená, že si může plkat, co chce,“ komentoval ministr financí.

Odmítl také, že by za kauzu metanol mohla celní správa. „Snažit se učinit odpovědným správce daně za to, že nějaký darebák do jakéhokoliv výrobku aplikuje jed, je tak strašný nesmysl, že tomu nemůže věřit ani ten, kdo to říká,“ uzavřel Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …