Klaus spáchal zločin a musí za něj být potrestán, zdůrazňuje Janeček

05.02.2013 19:07

Hostem úterních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls byl zakladatel Nadačního Fondu Karla Janečka. Hned v úvodu pořadu prozradil, že sám mluvil s několika senátory o tom, aby podali na Václava Klause žalobu pro velezradu ve věci jeho lednové amnestie. Tato amnestie byla podle Janečka jasným zločinem a zajímavé je, že tato negativní věc sjednotila občanskou společnost a zmobilizovala ji. To je podle Janečka pozitivní.

Klaus spáchal zločin a musí za něj být potrestán, zdůrazňuje Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

"Představme si na moment, že by se Klaus dopustil svého zločinu a občanské iniciativy by to přehlédly. To by bylo strašné. Takhle se občanská společnost zvedla a už to je pozitivní. Klaus spáchal zločin a musí za to být potrestán," zdůraznil Janeček.

Šedesát tisíc podpisů pod peticí proti Klausovi

V tuto chvíli je obvinění z velezrady nakloněno dvacet senátorů. Ohledně podání žaloby je ale třeba příklon třetiny senátor. Oslovováním senátorů ale občanská aktivita nekončí. Pod internetovou peticí na podání žaloby pro velezradu podepsalo více než šedesát tisíc podpisů. I to je dobrý signál toho, že se občanská společnost probudila, "Klaus svou amnestií umožnil sjednocení občanských iniciativ, což je pozitivní," uvedl podnikatel.

Miliardář Janeček se znovu pozastavil nad tím, že se krátce před vyhlášením amnestie vrátil jeden ze zločinců, aby se krátce po svém návratu dočkal omilostnění. Je téměř nemyslitelné, že by se korupčník vrátil právě v tuto dobu shodou náhod.

Nadační fond působí přibližně dva roky a Janeček si jeho práci pochvaluje. Nejdůležitější je, aby lidé sebrali odvahu a případnou korupci ohlásili. Lidé mohou přijít o zaměstnání a mohou být i jinak popotahováni. Z těchto důvodů proto není správné označovat oznamovatele korupce za "práskače". Není správné je dehonestovat.

Dnes lidé zdvihají svůj hlas

Janeček vidí pozitivní posuny v boji s korupcí, byť toho ještě hodně schází udělat. "Byl bych velmi rád, kdybychom dospěli do stavu, kdy náš fond nebude potřeba," zmínil také Janeček, takovýto stav je zatím v nedohlednu. Pozirtivní ale je, že si občané problém korupce uvědomují a upozorňují na něj, před dvěma či třemi lety by bylo něco podobného téměř nemyslitelné.

Během pořadu přišla řeč i na prezidenta budoucího. Janeček věří, že Miloš Zeman, který se funkce ujme osmého března, může udělat mnoho pozitivního. Z ústavy sice nemá nijak výraznou politickou moc, ale může pozitivně působit na společnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…