Kněz promluvil v rádiu o vztazích Duka- Halík. A také o restitučních penězích

19.04.2019 17:34

Katolický kněz a bývalý šéfredaktor nakladatelství Portál Zdeněk Jančařík zavítal do Českého rozhlasu k Barboře Tachecí. Na Velký pátek se vyjadřoval mimo jiné ke sporům mezi kardinálem Dominikem Dukou a Tomášem Halíkem.

Kněz promluvil v rádiu o vztazích Duka- Halík. A také o restitučních penězích
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Křesťané slaví Velký pátek. V tento smutný den si věřící připomínají ukřižování a smrt Ježíše Krista. Pro Zdeňka Jančaříka jsou Velikonoce duchovně silnějším svátkem než Vánoce. Už proto, že Vánoce jsou dnes mnohem víc o komerci, o konzumu a o spoustě sladkostí.

„Velikonoce jsou zcela jistě silnějšími svátky než Vánoce a tak je také prožívám. Vánoce považuji za svátky Coca-Coly, Santa Clause a je kolem nich velký ruch. O Vánocích se nejvíce prodává, znám to z nakladatelství. Je to svátek konzumu,“ prozradil Jančařík.

Naznačili také, zda česká katolická církev přispěje na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame. Mohlo by to prý přinést jisté problémy. „Jestli myslíte na restituční peníze, no tak tam je otázka, na co vlastně ty peníze jsou. Já myslím, že na tyhlety věci nejsou. Ona je nějaká dohoda se státem a myslím, že by do toho stát mluvil, kdyby se to posílalo do zahraničí,“ poznamenal.

Moderátorka Barbora Tachecí se také duchovního zeptala, na čí stranu se stavívá ve sporech mezi kardinálem Dominikem Dukou a profesorem Tomášem Halíkem.

„Je to těžké takhle odpovědět zjednodušeně, protože si myslím, že za tím stojí celá řada věcí,“ začal host opatrně. „Ale myslím si, že je to příliš osobně vyostřené. Narazily na sebe dvě velké osobnosti. Kardinál Duka drží určité diplomatické pozice, potřebuje vyjít také s vládci a podobně. Pan Halík je profesor liberálnějšího střihu, který si může dovolit, protože není mluvčím celé církve, tak si může dovolit leccos říct,“ pokračoval host.

„Kdybych to měl překlopit do toho, kam se jako přikláním, tak asi spíš k tomu Tomáši Halíkovi, v tom smyslu, že je třeba víc komunikovat s ateistickou veřejností. Že je potřeba mnohem víc jít na ulici a být blíž lidem,“ zaznělo z úst Zdeňka Jančaříka.

Halík podle něj občas záměrně provokuje, aby rozdmýchal diskusi, např. diskusi o Istanbulské úmluvě. Duka Halíka pokárá za nějaký provokativní výrok a tím započne přestřelka. „Je to přestřelka, která vlastně nejde moc jako hlouběji. Ona zůstává na té povrchní rovině,“ posteskl si kněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…