Kníže Schwarzenberg se rozpovídal o Polácích: Přehnané a blbé. Hulvát

23.09.2021 21:18

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes důrazně odmítl pondělní rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów. Odmítl se také účastnit budapešťského demografického summitu s odkazem na to, že tam bude i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Ze strany Polska je to přehnané a blbé. Ke kompromisu dojde, ale až po volbách,“ glosoval situaci v pořadu Interview ČT24 místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Kníže Schwarzenberg se rozpovídal o Polácích: Přehnané a blbé. Hulvát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Jako znalec zahraniční politiky nabídl kníže Schwarzenberg svůj odhad, jak dlouho potrvá, než se Česko a Polsko dohodnou ohledně dolu Turów: „Zajisté to nebude před našimi volbami. Otázka toho dolu je pro severní Čechy důležitá, to uznala i Evropská unie. Bohužel je to jeden z největších polských dolů, ten střet bude trvat ještě dlouho,“ predikuje.

Rozhodně ale tento střet ohledně těžby v příhraničním dole nebude trvat do doby, až se tento důl vytěží. „Myslím, že spor skončí dřív,“ doplnil.

Je v této roztržce v právu Česko, nebo Polsko? „V právu jsou obě strany. Česká republika je povinna bránit obyvatele, kteří by se mohli dostat do nouze s vodou. Na druhé straně každá země může na svém území dělat energetickou politiku, kterou si přeje. Jsou zde dva velmi silné argumenty a zájmy z obou stran,“ pokračoval Schwarzenberg s tím, že český argument je podle něj však o něco silnější než ten polský.

„Já jen doufám, že zde bude rozumná diskuse a najde se nějaký kompromis, ale jak říkám, asi nikdy se to nemůže stát před volbami,“ zopakoval místopředseda zahraničního výboru.

Polsko by se podle něj mělo v tuto chvíli chovat jako slušný soused, nikoliv jako hulvát. „V tuto chvíli se chová Polsko dosti tvrdě, řekněme,“ uvedl diplomaticky.

Podle Schwarzenberga česká vláda jedná s Polskem dostatečně razantně: „Zajisté bude velmi tvrdě jednat až do těch voleb. Všem je jasné, že bude nakonec muset udělat kompromis, ale takový okamžik nastane až po volbách. Doufám, že Polsko poté bude stejně vstřícné,“ poznamenal.

Premiéři obou zemí se podle něj rozhodli, že se před volbami budou tvářit drsně a poté se zřejmě uchýlí k nějaké dohodě, jde o běžnou praxi. „V zahraniční politice se to tak dělá. Někdy však i neúspěšně, proto říkám, že v to doufám,“ doplnil Schwarzenberg.

Slova polského premiéra o tom, že Česko nemá dobrou vůli jednat, označil za „blbé tvrzení“. „Ze strany Polska je to velice přehnané. Oba premiéři na sebe řvou, což je blbý způsob. Já jsem přesvědčen, že i česká strana chce dojít k nějakému kompromisu. Prozatím je ale česká vláda dostatečně tvrdá,“ míní.

To, že Česko zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie, je podle něj jednoznačně dobře: „Tím dostalo silnou zbraň do ruky. A je to zajímavé, že česká politika často nadává na Evropskou unii. Zatímco v jiných otázkách říká, že Evropský soud jí nemá do věcí co kecat, a najednou se k němu obrací,“ pozastavoval se kníže.

Závěrem shrnul, že důl Turów je jedna otázka, kde Česko a Polsko mají problém: „Ve všech ostatních otázkách i zahraniční politice máme s Polskem stejné zájmy a velice dobře spolupracujeme. „Tato aféra je opravdu velmi nepříjemná, ale ostatní zájmy jsou vždy silnější,“ zdůraznil, že s polskou stranou jsme silní spojenci, a to jak v rámci Severoatlantické aliance, tak i v rámci V4.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…