Kníže může přijít o hodně. Petr Hájek odhaluje zákulisí sporu se Zemanem

25.04.2013 10:17

Petr Hájek na svém webu Protiproud.cz píše, co ve skutečnosti je za soubojem mezi prezidentem republiky Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců. O Livii Klausovou prý vůbec nejde.

Kníže může přijít o hodně. Petr Hájek odhaluje zákulisí sporu se Zemanem
Foto: hns
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Anketa

Kdo byl nejlepší premiér?

15%
20%
58%
3%
hlasovalo: 2548 lidí

Píše, že Zemanovi hraje vše do karet a premiér Petr Nečas mu skočil do jednoduché pasti, když se zastal Schwarzenberga. „Petr Nečas není dobrý předseda vlády, ani šikovný manipulátor jako jeho protihráč na Hradě. Chtěl by, ale neumí. Asi to svědčí – lidsky – pro něj. 'Hráčsky' to však je zoufalost,“ píše Hájek s tím, že Ústava mluví jasně ve prospěch prezidenta. (celý komentář čtěte zde)

Podle Hájka jde v celém boji ale úplně o jinou věc. Když nebude Schwarzenberg dosazovat velvyslance dle svého, nebude moci odměňovat své věrné a ti k němu mohou ztratit loajalitu, neboť jim nebude mít co nabídnout.

Kníže nebude moci rozdávat velvyslanecké trafiky

„Pan ministr cítí – a zdá se, že už i vnímá – něco jiného: Jeho věrní na ministerstvu by mohli přestat být loajální. Zatím nepochybovali, že s blížícím se koncem volebního období vyjedou na lukrativní posty do zahraničí. Pokud by nyní Zeman ukázal, že mají smůlu, protože přes něj nevyjedou nikam – a že si počkají třeba až do příštího jara – ztrácí pro ně ministr na zajímavosti. Začnou se orientovat jinam – třeba na šéfa zahraničního odboru Hradu pana Kmoníčka. A milý pan Schwarzenberg bez tohoto hlavního nástroje kariérní 'korupce' zůstane generálem bez vojska,“ vysvětluje Hájek.

„Teprve v těchto souvislostech a s pokračující vnitřní erozí slepence zvaného TOP 09 by mohlo začít být horko. Všichni to vědí, nikdo to ale ani nenaznačí. V politice, ani v médiích. Protože něco takového by bylo mimo 'plán'. A kdo ví, jak by se vše nakonec skutečně zauzlovalo,“ dodává Hájek.

Mrtvá ODS a koalice ČSSD s TOP 09

Hájek se diví Nečasově loajalitě vůči TOP 09, která mu ji v žádném případě neoplácí: „Proto je nakonec vůbec největší záhadou totální 'loajalita' Petra Nečase vůči koaličnímu partnerovi, jenž mu od počátku okopává ne kotníky, ale rovnou holeně a hlavu. A s příznačným kalouskovským hurónským smíchem nechává ODS před veřejností 'vyžrat' všechny šílenosti a absurdity, které si podle ideových návodů svého skutečného, již zvěčnělého zakladatele vymýšlí. Václav Havel by měl radost.“

Hájek si ale nemyslí, že by v současnosti vláda padla. „I když o tom, že TOP 09 v dostatečném předstihu před volbami shodí vládu a postaví se do pozice opozice se mluví už několik let, jsem přesvědčen, že ani za této situace vláda nepadne. Miroslav Kalousek i jeho medvěd se potřebují ještě postarat o řadu lidí a množství svých nedokončených velmi praktických zájmů. Na zádech ODS. A tak to bude pod Nečasovým vedením pokračovat až do hořkého konce. Teprve pak uvidíme, co se začne dít. A až vznikne po volbách nová vláda ČSSD – TOP 09, všichni havlisté budou spokojeni, protože zcela ovládnou politický prostor. Také – ale nejen – proto, že ODS už tou dobou bude konečně mrtvá. Zda bude, nebo nebude Livia Klausová v Bratislavě, nemá v tomto kontextu žádný význam. Jen Miloš Zeman zabije sedm much jednou ranou,“ uzavírá Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…